Răspuns :
Răspuns:
a) P ♂️ AO x ♀️ BO
b) Grupa A (II): AO
Grupa O (I): OO
Grupa B (III): BO
Grupa AB (IV): AB
Fenotipurile posibile sunt toate cele 4 grupe sangvine.
c) Unul din părinți va avea oricare din genotipurile AB, BB sau BO, pe când celălalt - oricare din genotipurile OO, AO, BO.
d) Care este probabilitatea că se va naște un copil cu grupa sangvină IV în această familie? Răspuns: Probabilitatea este de 0,25 (25%)
Explicație:
a) Pentru a determina genotipurile părinților, examinăm condiția problemei. Observăm că tata are grupa a II-a și e heterozigot, prin urmare va avea genotipul AO. În mod similar, mama e heterozigotă și are grupa a III-a, deci va avea genotipul BO.
P ♂️ AO x ♀️ BO
b) Pentru a observa fenotipul copiilor, trebuie să examinăm, mai întâi, genotipul acestora. Încrucișăm părinții și efectuăm grilajul Punnet:
P ♂️ AO x ♀️ BO
G A, O, B, O
B O
A AB AO
O BO OO
Observăm cum se obțin cele 4 genotipuri, la care determinăm fenotipul:
AB: grupa a IV-a sangvină
AO: grupa a II-a sangvină
BO: grupa a III-a sangvină
OO: grupa a IV-a sangvină
c) Trebuie să determinăm genotipul părinților femeii. Știm că femeia are genotipul BO, de unde rezultă că a moștenit unul din gameți, „B” de la un părinte și celălalt, „O” - de la alt părinte.
Prin urmare, părinții femeii vor avea genotipul P ♂️ B_ x ♀️ _O sau P ♂️ _O x ♀️ B_. În loc de „ _” punem literele corespunzătoare, pentru a forma combinații posibile, de exemplu:
♂️ B_ sau ♀️ B_=> BO, BB sau AB
♀️ _O sau ♂️ _O => AO, BO sau OO.
Respectiv, unul din părinți va avea întotdeauna genotipul BO, BB sau AB, pe când celălalt - AO, BO sau OO.
d) Aici poate fi orice fel de cerință vrei tu. De exemplu, „Determinați probabilitatea că se va naște un copil cu a IV-a grupă sangvină”
Pentru a da răspuns la această întrebare, examinăm fenotipurile de mai sus și observăm că doar un singur genotip din 4 posibile manifestă fenotipul „a IV-a grupă sangvină”
Deci, avem 1/4 = 0,25 (25%)
Probabilitatea de a se naște un copil cu a IV-a grupă sangvină este de 0,25.
Sper că te-am ajutat, ar putea fi unele greșeli, odată ce problema a fost rezolvată în grabă. Succes!
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Biologie. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.