👤

1)Rolul virgulelor din fraza de mai jos :
2).precizeaza valoarea morfologică a elementului regent al subordonatei concesive din fraza de mai jos.
Bineînțeles ca nu doream prețuirea unei proaste,care nu înțelege nimic,in timp ce se lauda cu tine peste tot,in mod ridicol,cum se intampla cu unele soții.Matilda însă nu era o proasta ,avea gândirea vie,chiar dacă incerta in manifestări,cu urcușuri și coborâșuri spectaculoase ,de la prostie la intuiții și adâncimi care te uluiau.


Răspuns :

Bineînțeles ca nu doream prețuirea unei proaste, care nu înțelege nimic, in timp ce se lauda cu tine peste tot, in mod ridicol, cum se intampla cu unele soții. Matilda însă nu era o proasta, avea gândirea vie, chiar dacă incerta in manifestări, cu urcușuri și coborâșuri spectaculoase, de la prostie la intuiții și adâncimi care te uluiau.

1) Primele două virgule izolează o atributivă explicativă de restul frazei.

Virgulele 3 și 4 izolează o construcție modală („în mod ridicol”), explicativă de restul frazei.

Virgula 5 realizează raport de coordonare între 2 propoziții principale.

Virgulele 6 și 7 izolează o circumstanțială concesivă de restul frazei.

Virgula 8 separă 2 construcții explicative de restul frazei.

2) Prop. concesivă: „...chiar dacă incerta in manifestări, cu urcușuri și coborâșuri spectaculoase, de la prostie la intuiții și adâncimi...”

Element regent: „avea” = vb. predicativ

Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.


Wix Learning: Alte intrebari