Răspuns :
Răspuns:
A
1.''vrand''=dorind
''mangaiere''=alinare
2.Semnul exclamarii in secventa data are rolul de a marca sfarsitul unei propozitii exclamative .
3.''asta(dauna)''-cuvant format prin conversiune,din pronume demonstrativ a devenit adjectiv pronominal demonstrativ,acordandu-se in gen ,numar si caz cu substantivul''dauna''
''linguseala''-cuvant format prin derivare de la verbul a lingusi +sufixul''-eala''
4.''socoteala'',''celuia''
5.naratiune la persoana a 3-a si dialog
6.Vulpea ii lauda corbului viersul pentru a-i putea lua branza.
B
''Corbul si vulpea'' de Gheorghe Asachi este o fabula,deoarece este o creatie in versuri,in care se relateaza o intamplare alegorica la care iau parte corbul si vulpea ce sunt personificate,reprezentand tipuri umane cu defecte,si anume corbul reprezinta tipul omului credul,naiv,iar vulpea intruchipeaza tipul omului lingusitor.
In primul rand,textul dat este fabula,deoarece este alcatuit din doua parti :intamplarea propriu-zisa(lingusirea corbului pentru a-i putea lua branza;''Cat esti mandru si frumos!...Tu intreci pe privighetoare'')si morala implicita,si anume: nu trebuie sa ne lasam pacaliti de vorbele lăudăroase, ,iar prefăcătoria,șiretenia,egoismul trebuie întotdeauna demascate,locul lor fiind luat de adevăr.
Corbul s-a jurat ca nu se va mai lasa pacalit de nimeni:''Atunci corbul rusinat/Giura ca minciuni ca cele/Alte dati n-o sa-l insele.''
In al doilea rand,textul dat este fabula,fiindca naratorul este obiectiv,avand o atitudine moralizatoare:''Peste ramul unui corb/S-asezasa domnul corb,/Tinand in plisc o bucata/De cas, ce - o avea furata''.
Dialogul este principalul mod de expunere;acesta ajuta la caracterizarea personajelor ce sunt personificate,fiind inzestrate cu darul vorbirii:vulpea il lauda pe corb,spunandu-i ca este:mare,frumos,ca versul lui il intrece pe cel al privighetorii.
In concluzie,textul dat este o fabula,pentru ca prezinta o intamplare din viata animalelor,ce sunt personificate,reprezentand tipuri umane,are doua parti ,naratorul este obiectiv,iar modul principal de expunere este dialogul.
Subiectul al 2-lea
A.
1.Numele elevei-Ioana Jisa
Sectiunea-dansuri sportive
2.''Nota 10'',''De prin,,Creanga''adunate''
3.''campioni''-nr. plural,caz acuzativ
''scolii''-nr.singular,caz genitiv
4.''impecabil''-adjectiv cu functia sintactica de complement circumstantial de mod
''intreaga''-adjectiv,functia sintactica de atribut adjectival
5.''Viata scolii,cu ce are ea mai reprezentativ''-competiva indirecta
''este reflectata cu prisosinta''-circumstantiala de mod
''de pagini de cultura generala,limbi straine,divertisment'''-completiva indirecta
6.El era obisnuit sa munceasca foarte mult.
B.
Scoala este locul in care imi petrec cea mai mare parte din timp,fiind a doua mea casa.
Ceas de ceas şi minut de minut, profesorii oferă elevilor cunoştinţe şi informaţii valoroase despre lumea înconjurătoare, despre cultura lumii şi istoria acesteia.
Scoala mea este foarte mare,avand trei etaje,laboratoare de fizica,biologie,chimie,informatica si sala de sport.
La intrare sunt ghivece cu flori ce dau un parfum deosebit holului alb cu pereti proaspat vopsiti.
Pe pereti pot vedea diferite planse,desne.
In salile de clasa sunt 3 randuri de banci,catedra,doua table ,incaperea fiind foarte mare,perfecta pentru treizeci de elevi.
Folosim foarte mult lumina naturala,facand putina economie,avand geamuri multe,deci o clasa luminoasa.
Este curata,deoarece avem cosuri de aruncat hartii,atat in interior cat si in exterior,deci nu poluam natura,fiind mici ecologi si invatand sa sortam hartiile de sticle si de alte lucruri.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.