Răspuns :
Pastelul este specia liricii peisagiste, cu caracter descriptiv in care autorul își exprimă direct sentimentele față de un tablou din natură, folosind un limbaj expresiv și, că mod de expunere, descrierea artistică.
Opera literara,,Tunetul" scrisă de Vasile Alecsandri este un pastel, deoarece prezintă trăsăturile caracteristice acestei specii.
În primul rând, poezia are că temă natura, poetul surprinzând descrierea unui tablou din natură. Poezia este construită pe doua planuri: terestre:,,lanul lung"; ,, râu de munte", cosmic:,,soare"; ,,cer"; ,, văzduhul". Traiectoria privirii celui care contemplă se deplasează dinspre o perspectivă panoramică ,,apus"; ,, răsărit"; ,,Un cârd de vulturi ageri, rotindu-se pe sus", spre cele mai fine detalii, in final prezentând o imagine focalizată pe venirea primăverii. Modalitatea principală de expunere este descrierea, realizată cu ajutorul substantivelor și al adjectivelor, astfel apărând cu precădere grupul nominal, respectiv.(exemple din text, daca vrei sa dai aici)
În al doilea rând, poetul percepe realitatea în mod subiectiv, filtrând ceea ce vede prin sensibilitatea sa. Eul liric, aflat în ipostaza contemplatorului, își exteriorizează sentimentele de bucurie generate de tabloul înfățișat, folosind imagini artistice, predominante fiind cele vizuale:,,lanul lung și verde"; ,,nouri albi"; ,,un cârd de vulturi". Acestora li se adaugă și imaginile auditive: ,, în cer un tunet"; ,, văzduhul bubuiește"; ,,vesela fanfară", motorii: ,,o umbră călătoare se-ntinde"; ,,un cârd de vulturi ageri, rotindu-se pe sus". Având un caracter descriptiv, numărul mare al epitetelor este vizibil de-a lungul textului ,,nouri albi"; ,,lanul lung și verde"; ,, grâul răsărit"; ,,umbră călătoare", enumerație: ,,nouri albi, ușori, mărunți", comparație: ,,O umbră călătoare se-ntinde încet și trece, / Precum un râu de munte când gheață s-a topit", inversiune: ,,tainic sunet". Cromatica este dominată de culorile primăverii, de peisajul alecsandrian, precum și armonia universului liric, ceea ce conferă o perspectivă dinamică a tabloului de natura.
În concluzie, argumentele expuse mai sus demonstrează apartenența textului la specia pastel.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.