Răspuns :
In primul rand textul conține numeroase figuri de stil precum epitete:faclie de ceara ,sfânta mănăstire ,feciorul balan ; repetiție:vede ici un prunc ,vede ici o fata ,vede dincolo o nevasta ; etc. Sunt prezente semne lingvistice de tip indici care formează deixisul spațial, temporal și social al textului și acestea ,împreună cu figurile de stil ,setează cadrul spațio-temporale al textului.
In al doilea rând observăm grupurile nominale caracteristice descrierii substantiv-adjectiv si verb-adverb.Exemple:apa Nemțișorului,brocart de Venetia ,etc.
Mai putem observa și verbele cu valoare stilistica la modul indicativ, timpul imperfect : avea, privi ,era,etc . Acesta au rol evocativ,imperfectul dand descrierii un caracter dinamic in opoziție cu decupajul static determinat de utilizarea prezentului(are,se vorbește,etc)
In concluzie ,opera,, Frații jderi ,,de Mihail Sadoveanu este un text descriptiv.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.