👤

eseu Unirea din 1918 eveniment de importanta europiana

Răspuns :

Moment al implinirii unui ideal de veacuri al tuturor romanilor, Marea Unire din 1918 a marcat sfarsitul procesului de aparitie a statului unitar roman.

Acest eveniment se inscrie in linia generala propusa de sistemul wilsonian, facandu-si loc pe scena politica europeana state precum Polonia sau Iugoslavia sau avand loc reintregiri teritoriale cum a fost cazul Romaniei.

Cauzele acestui eveniment deriva din dorinta romanilor de a se afla sub conducerea unui singur stat, fara a avea parte de numeroasele discriminari si abuzuri la care erau supusi in teritoriile straine. Un exemplu in acest fapt il reprezinta politica dusa de Imperiul Habsburgic si mai tarziu Austro-Ungaria in ceea ce priveste statutul romanilor transilvaneni. Astfel, prin legi precum Legea Aponyi sunt reglementate in defavoarea romanilor aspecte ce tin de invatamant, limba maghiara devenind limba de instructie obligatorie. Totodata, se observa si efortul de a reduce dependenta fata de Romania si spatiul romanesc a romanilor transilvaneni, prin politici precum trecerea la catolicism a clerului ortodox, avand loc formarea Bisericii Greco-Catolice.

Desfasurarea evenimentului are drept premise Primul Razboi Mondial si conjunctura favorabila statului roman. Intrata in razboi in 1916, Romania a semnat un tratat cu Antanta ce prevedea in mod oficial preluarea de catre aceasta a Transilvaniei. Astfel, inca de la inceput, statul roman si-a focalizat eforturile militare pentru reintregirea tarii si eliberarea romanilor transilvaneni, lucru ce a condus la o slabire a flancului sudic. Astfel, statul roman se afla sub pericolul disparitiei, armata si guvernul retragandu-se in Moldova in 1916, la doar cateva luni dupa intrarea in razboi. Insa conjunctura favorabila a permis reintrarea Romaniei in razboi, lucru ce a dus la concretizarea dorintei romanilor ardeleni de a se uni cu tara- mama pe data de 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, loc ce evoca si momentul "unirii" lui Mihai Viteazul

O consecinta a acestui fapt istoric l-a reprezentat dorinta Ungariei nou infiintate de a dobandi teritoriul pierdut, lucru ce a determinat trecerea Armatei Romane dincolo de Tisa, si implicit o campanie impotriva comunismului maghiar. Meritele Romaniei sunt recunoscute prin Tratatul de la Trianon-1920, ce consfinteste trecerea Transilvaniei in administratie romaneasca.

Asadar, momentul Unirii de la 1918 a reprezentat principalul punct in formarea statului national unitar roman, fiind incununarea idealului de unitate a romanilor