Răspuns :
Răspuns:
a) x²=y y>0
4y²-13y+9=0
Δ=13²-4*4*9=169-144=25
√Δ=√25=5
y1=(13-5)2*4=8/8=1
x²=1
x1= -1
x2=1
y2=(13+5)/8=18/8=9/4
x²=9/4
x3=√9/4=-3/2
x4=3/2
f=(x-1)(x+1)*(x+3/2)(x-3/2)
b)4x³-3x²-3x+4=
(4x³+4)-3x(x+1)=
4(x³+1)-3x(x+1)=
4(x+1)(x²-x+1)-3x(x+1)=
4(x+1)(x²-x+1-3x)
4(x+1)(x²-4x+1)
x²-4x+1=0
Δ=(-4)²-4=16-4=12
√Δ=√12=+/-2√3
x1=(4+2√3)/2=2+√3
x2=2-√3
f=4(x+1)(x-2-√3)(x-2+√3)
c)f=x³-8=(x-2)(x²-2x+4)
d)f=25x^4-10x²+1=(5x²-1)²
5x²-1=0
5x²=1
x²=1/5
x1=-√1/5=-√5/5
x2=√5/5
5x²-1=(x+√5/5)(x-√5/5)
f=[(x+√5/5)(x-√5/5)]²
Explicație pas cu pas:
[tex]\it ^{a)\ 4x^4-13x^2+9=4x^4-4x^2-9x^2+9=4x^2(x^2-1)-9(x^2-1)=\\ (x^2-1)(2^2x^2-3^2)=(x-1)(x+1)(2x-3)(2x+3)}\\ \\ \\ ^{b)\ 4x^3-3x^2-3x+4=4(x^3+1)-3x(x+1)=4(x+1)(x^2-x+1)-3x(x+1)=(x+1)(4x^2-4x+4-3x)=(x+1)(4x^2-7x+4)}\\ \\ \\ ^{c)\ x^3-8=x^3-2^3=(x-2)(x^2-2x+4)}\\ \\ \\ ^{d)\ 25x^4-10x^2+1=(5x^2)^2-10x^2+1^2=(5x^2-1)^2}[/tex]
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.