Răspuns :
Răspuns: 61 si 43 => cele doua numere
Explicație pas cu pas:
Fie ,,a" si ,,b" = cele doua numere
a = b + 18
( a + b ) : ( a - b ) = 5 rest 14
a + b = 5 × ( a - b ) + 14 → aplic teorema impartirii cu rest
( b + 18 ) + b = 5 × ( b + 18 - b ) + 14
2 × b + 18 = 5 × 18 + 14
2 × b = 90 + 14 - 18
b = 86 : 2 ⇒ b = 43
a = 43 + 18 ⇒ a = 61
____________________
Verific:
( 61 + 43 ) : ( 61 - 43 ) = 104 : 18 = 5 rest 14
a = 18 + b
a - b = 18
( a + b ) : ( a - b ) = 5 rest 14
( a + b ) : 18 = 5 rest 14
a + b = 5 × 18 + 14
a + b = 90 + 14
a + b = 104
18 + b + b = 104
18 + 2 × b = 104
2 × b = 104 - 18
2 × b = 86
b = 86 : 2
b = 43
a = 18 + 43
a = 61
a - b = 18
( a + b ) : ( a - b ) = 5 rest 14
( a + b ) : 18 = 5 rest 14
a + b = 5 × 18 + 14
a + b = 90 + 14
a + b = 104
18 + b + b = 104
18 + 2 × b = 104
2 × b = 104 - 18
2 × b = 86
b = 86 : 2
b = 43
a = 18 + 43
a = 61
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.