Răspuns :
Rezolvarea propusa
Avem un caz de ionizare a acizilor polibazici, în soluția lor apoasă. Fiind acizi mai slabi (în comparație cu HCl, HNO₃, H₂SO₄, HCLO₄) disocierea lor în ioni (ionizarea) nu este totală, are loc stabilirea unui echilibru chimic. La acest moment viteza de disociere a acidului (reacția directă) este egală cu viteza de refacere a acidului(reacția inversă). Nu intru în teoria echilibrelor cu transfer de protoni, dar prezint unele informații. Acizii sunt substanțe, care la dizolvarea în apă pun în liberate protoni H⁺, iar bazele sunt substanțe care la dizolvarea în apă pun în libertate ioni hidroxid HO⁻.
a) Ionizarea acidului carbonic (H₂CO₃). Este un acid dibazic (2H), foarte slab, nu se poate izola. O structura școlară a moleculei sale este:
H-O - C -OH
║
O
El ionizează în două trepte, demonstrate practic, *prin care se rupe legătura H-O, O pastrează electronii de legatura și este pus în libertate un ion pozitiv de H (numit si proton)*.
a1) Prima dată acidul cedează un H, care se va lega de H₂O, cu rol de bază. Reacția are constanta de aciditate Ka1:
H₂CO₃ -H ⁻ = HCO₃⁻ (ion carbonat acid, bicarbonat...)
H⁺ +H₂O= H₃O⁺
Reacția totală este:
H₂CO₃ + H₂O = HCO₃⁻ + H₃O⁺
acid 1 + bază = baza conjugată 1+ acid
a2) A doua treaptă de ionizare, este când ionul HCO₃⁻ cedează H⁺, apei, cu rol de bază. Are constanta de aciditate Ka2. Are loc mai greu, fiindcă un ion acid negativ, trebuie să cedeze un ion pozitiv de H⁺, explicabil prin atracțiile electrice dintre + și -.
HCO₃⁻ + H₂O = CO₃⁻² + H₃O⁺
acid 2+ bază= baza conjugată 2 + acid
(ion carbonat...)
La acizii dibazici, precum acidul carbonic, prima constantă de ionizare este mult mai mare, față de a doua constantă de ionizare. Concentrația în ioni HCO₃⁻ în soluția apoasă este mai mare față de concentrația în ioni CO₃⁻².
b) Ionizarea acidului fosforic H₃PO₄ are loc în trei trepte de cedarea a celor trei ioni de H, cu viteze diferite, care scad de la prima treaptă, foarte mult.
Structura didactică a moleculei de H₃PO₄ se poate reprezenta :
O
║
H-O - P- O-H
↓
O- H
Acum înțelegeți, de ce sunt trei trepte de ionizare, fiindcă se cedează pe rând cei trei H, dar mai greu la treapta a doua și a treia. O explicație este: primul proton este cedat de o moleculă neutră (H₃PO₄), al doilea proton și al treilea sunt cedați de ioni negativi (acizi anionici).
b1) Prima treaptă de ionizare-Ionizarea primară:
H₃PO₄ + H₂O = H₂PO₄⁻ + H₃O Ka1
acid 1 bază conjugată 1 (ion fosfat diacid..)
b2) Ionizarea secundară, când ionul acid H₂PO₄⁻cedează un proton apei:
H₂PO₄⁻ + H₂O = HPO₄²⁻ + H₃O⁺ Ka2
acid 2 baza conjugată2 (fosfat monoacid...
b3) Ionizarea terțiară, când ionul acid HPO₄²⁻ cedează protonul apei:
HPO₄²⁻ + H₂O = PO₄³⁻ + H₃O⁺ Ka3
acid 3 baza conjugată 3 (fosfat neutru...nu mai există ion H)
Constanta de aciditate Ka1 este mai mare față de Ka2, Ka3, de aceea în soluția apoasă de H₃PO₄, predomină ionii H₂PO₄⁻.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Chimie. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.