👤

Am nevoie de ajutor vreau partile de vorbire cu definiți și cu exemple la fiecare va rog dau 50 puncte​

Răspuns :

Substantivul este partea de vorbire flexibilă ( își schimbă forma) care denumește ființe, fenomene ale naturii sau obiecte.El poate fi comun sau propriu. Substantive proprii denumesc nume de țări, de oceane, de copii, etc. iar cele comune obiecte sau fenomene ale naturii dar pot denumi și ființe de exemplu câine sau pisică. Exemplu: Maria vrea ciocolată cu lapte. -Maria este substantivul propriu care denumește nume de copil. Ciocolată este substantiv comun la fel ca și lapte.

Adjectivul este partea de vorbire care se acordă în gen, nr. și caz cu substantivul precedat. Acesta poate fi propriu-zis sau provenit din verb la participiu.De cele mai multe ori adjectivul are funcția sintactică de atribut. Acesta are două, trei sau chiar patru forme flexionare. Exemplu: Fata frumoasă este deșteaptă. - adjectivele frumoasă și deșteaptă sunt propriu-zise.

Colegul meu este foarte tăcut. - tăcut este adjectiv provenit din verb la participiu.

Verbul este partea de vorbire care denumește acțiuni. Acesta are mai multe timpuri :perfect compus, perfect simplu,mai mult ca perfect,gerunziu, imperfect și forma de dicționar,prezent.De asemenea are și mai multe moduri. Modul indicativ, modul conjunctiv căruia ii aparțin timpurile prezent și perfect. modul conditional optativ care are și el timpurile prezent și perfect. Exemplu:Regina gheții a poruncit soldatului să închidă porțile palatului. - a poruncit este vb. la modul indicativ timpul perfect compus, să închidă este vb. la modul conjunctiv timpul prezent.

Pronumele este partea de vorbire care denumește persoane. El poate înlocui cu ușurință substantivul. În limba română avem pronume personale și pronume personale de politețe. Pronumele personale sunt el, ea, noi, voi, ei, ele, eu, tu. Pronumele personale de politețe sunt dumneavoastră, dumneaei, dumnealui și lista poate continua. Exemplu :Ea sau Alina (pentru că substantivul poate înlocui pronumele) merge la magazinul din fața casei.

Numeralul ne arată numerele. Acesta poate fi cardinal sau ordinal. Numerale cardinale : unu, doi, trei și celelalte nr. Numeralele ordinale sunt: a doua, prima și lista poate continua. Exemplu: Marcela este prima la catalog. - prima este numeral ordinal.

Marian a luat nota patru la testul de la istorie. - patru este numeral cardinal.

Sper că te-am ajutat. Trebuia să menționezi în ce clasă ești. Aceste definiții sunt adecvate pentru clasa a VI-a. Succes la școală!