Răspuns :
Sângele este compus din două elemente principale, plasmă şi elemente figurate. Potrivit medicului Lavinia Scripcaru, directorului Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi, din sângele donat o singură dată se pot se pot ajuta trei persoane diferite, care au nevoie de transfuzie de sânge, plasmă sau hematii.Principalul element care se regăseşte în sânge este plasma sanguină, care reprezintă 40-45% din întreaga cantitate de sânge. Plasma este compusă din 90% apă, 9% substanţe organice - proteine, lipide, glucide - şi 1% substanţe anorganice.
Elementele figurative, cel de-al doilea compus din sânge, sunt reprezentate de celulele sângelui. Hematiile, leucocitele şi trombocitele, considerate elemente figurative, plutesc în plasma sanguină.
„Printr-o singură donare, un donator contribuie la salvarea a trei persoane, pentru că, pe lângă tranfuzia de sânge, prin prelucrare în laborator obţinem şi alte produse din sânge care sunt indicate persoanelor care suferă de diferite boli”, a precizat dr. Lavinia Scripcaru, directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi.
Medicul a explicat că hematiile, cunoscute şi cu numele de globule roşii, se formează în măduva osoasă. Hematiile au rolul de a transporta oxigenul şi dioxidul de carbon şi conţin un pigment care dă culoarea roşie sângelui. Leucocitele, cunoscute şi cu numele de globule albe, contribuie la imunitatea organismului. Ele sunt considerate celule agresive care prind în compoziţia lor bacterii, virusuri sau celule distruse. Trombocitele sunt celule sangvine cu rol în procesul de hemostază.
Directorul centrului de transfuzii din Iaşi a mai precizat că pentru a putea deveni donator de sânge trebuie îndeplinite o serie de criterii care sunt verificate în momentul în care se prezintă la donare. Primul criteriu obligatoriu este vârsta minimă de 18 ani.
„Există recomandarea ca prima donare să se facă cât mai aproape de această vârstă. În general cei care doresc să doneze sânge pentru prima dată după vârsta de 50 de ani sunt mai dificil de acceptat ţinând cont de faptul că pot apărea o serie de afecţiuni care contraindică donarea”, a arătat dr. Lavinia Scripcaru.
Al doilea criteriu se referă la greutatea persoanei care donează. Aceasta trebuie să aibă în jur de 60 de kg, dar greutatea persoanei se corelează şi cu înălţimea, astfel încât să existe un raport optim între greutate, înălţime şi cantitatea de sânge recoltată - aproximativ 450ml (plus/minus 10 ml). Foarte important este ca persoana care se prezintă la donare să fie într-o perfectă stare de sănătate.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Biologie. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.