Răspuns :
În opinia mea, poezia "Calătorim" este scrisă de Marin Sorescu, un mare scriitor român. Este o creație lirică, deoarece autorul, în ipostaza eului liric, își exprimă în mod direct ideile, gândurile și sentimentele.
În primul rând, tema poeziei este trecerea timpului, respectiv trecerea sentimentelor de la o zi la alta și iubirea, sugerată cel mai bine în strofa a III-a, căci se remarcă adresarea directă către iubită. Titlul poeziei, "Călătorim" este de tip sintetic și întruchipează o metaforă, care concepe trecerea vieții ca pe o călătorie, corelată cu rotația pământului.
O trăsătură importantă a operei lirice este prezența eului liric, manifestă prin mărcile lexico-gramaticale specifice: verbe la persoana I "Călătorim", "Auzi?", "voi umple" si pronume la persoana I: "Tu", "Eu", "ne" etc.
În al doilea rând, ideea poetica este pusă în evidența printr-o serie de tropi, specifice modului de expunere predominant, monologul liric.
În prima strofă, poetul afirmă un adevăr științific, exprimat prin versul "pământul se-nvârtește", urmând ca prin comparația "Călătorim ca sfinții pe un nor" să asocieze ființele umane cu divinitatea. În strofa a doua, eul liric, în ipostaza de îndrăgostit, își invită iubita la jocul erotic: "Pieptănă-ți părul cu degetele mele", iar în strofa următoare, prin versul "Mâine vom fi într-un alt sentiment / Pe care-l vom numi la față locului", continuat de comparația "Tu vei proba, ca pe rochii, obiceiurile" sugerează trecerea graduală de la un sentiment la altul de pe-o zi pe altă, poetul evidențind ușurința cu care el și ființa iubită trec de la o stare la alta de pe-o zi pe alta. Creatorul liric este amuzat deoarece evocă "gânduri vechi", iar epitetul cromatic "pene colorate", urmat de îndemnul adresat iubitei "Iar tu le vei pune-n urechi", sugerează un cadru ludic, îndrăgostiții amuzându-se. Interjecția "O" din penultima strofa exprima admirație și faptul că iubirea poate fi împlinită oriunde, indiferent de loc. Totuși, versurile din finalul strofei "Păcăt că pământul nu oprește nicăieri / Decât o zi" sugerează trecerea ireversibilă a timpului, având un profund sentiment de tristețe.
Ultima strofă reprezintă un îndemn adresat "personajului" feminin, accentuat prin adverbul "Numai", respectiv de a trăi clipă cu intensitate în orice moment, căci "totul dispare" la un moment dat. Verbele la modul conjunctiv "să ne grăbim să ajungem" sugerează posibilitatea, respectiv dorința de a înainta, de a ajunge la "destinația" propusă, versul final punând în evidență tema centrală a poeziei, aceea că totul este efemer.
Fiind o operă literara in care autorul în ipostaza eului liric, își exprimă în mod direct ideile, gândurile și sentimentele, poezia "Călătorim" de Marin Sorescu aparține genului liric.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.