Răspuns :
In primul caz, proprietarul care-si incendiaza casa incalca un contract ce are ca obiect proprietatea lui. Dreptul de proprietate nu justifica asta, sau, cel putin, nu justifica plata desbagubirii intr-un atare caz.
In al doilea caz, desi soferul detine dreptul de proprietate asupra masinii, el nu detine acelasi drept si asupra carosabilului pe care circula. Carosabilul este proprietate publica, iar soferul trebuie sa se supuna regulilor de circulatie, de vreme ce foloseste carosabilul care nu este a lui. Deci dreptul de proprietate nu justifica acest comportament.
In al treilea caz, dreptul de proprietate nu justifica eliberarea de noxe in atmosfera, pentru ca, desi aceasta se petrece in curtea intreprinderii, noxele se raspandesc in atmosfera, cauzand un rau public. Deci dreptul de proprietate nu justifica acest act de poluare.
In concluzie, exista limite ale dreptului de proprietate: atunci cand se incalca un contract ce are ca obiect proprietatea, cand vorbim despre proprietate publica si cand folosirea proprietatii private aduce costuri negative celorlalti.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Studii sociale. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.