Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
a) 1 intreg si 4/5 : ( 3/4 x 8/21 + 1 ) - 4/9 =
(5+4)/5 :(2/7+⁷⁾1)-4/9 = 9/5:(2+7)/7-4/9 = 9/5·7/9-⁵⁾4/9 =
= (9·7-5·4)/(9·5) = (63-20)/45=43/45
b) [( ²⁾1/3 + ³⁾2/2 ) : ( ⁷⁾1/18 + ⁹⁾1/14) - 21 /2 ] x 8 =
=[(2+6)/6:(7+9)/(9·7·2)-21/2]·8 = [(8/6)·(9·14)/16-21/2]·8 =
= (21/2-21/2)·8 = 0
c) ( ⁶⁾1/12 + ³⁾1 /24 - ²⁾1/36 ) : ( ⁵⁾1/4 + ⁴⁾3/5 ) x 2 intregi si 3/7 =
= (6+3-2)/72 : (5+12)/20 · (2·7+3)/7 = 7/72 · 20/17 ·17/7 = 5/18
d) (⁸⁾3 + 3/8 ) : ( ⁴⁾4/35 - 2/70 x 7/4 ) x 4/15 =
=(24+3)/8 : (16-7)/140 · 4/15 = (27/8)·(140/9)·(4/15) = (3·28)/(2·3) = 14
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.