Răspuns :
Doina este o specie literară a genului liric, în versuri, în care sunt exprimate cele mai profunde sentimente de dor,, jale, înstrăinare, cătănie sau de haiducie prin intermediul eului liric. Eul liric își explimă în mod direct gândurile, ideile și sentimentele.
În opinia mea, textul literar..este o doină deoarece întrunește toate trăsăturile definitorii ale acestui gen literar, la nivel formal cât și de conținut.
În primul rând, textul este o doină pentru că are caracter oral, adică a fost transmis prin viu grai și caracter anonim, adică nu are autor. Oralitatea textului este dată de substantive în cazul Vocativ(exemple), construcții exclamative(exemple), expresii populare(exemple).
În al doilea rând, textul este o doină pentru că are ca temă(spui unul dintre sentimentele de la definiție). Observăm prezența eului liric prin mărci lexico-gramaticale( exemple de verbe și pronume la persoana 1 și a 2 a), prin care eul liric se subiectivează. Limbajul artistic este expresiv în conturarea sentimentelor de revoltă, autorul anonim folosind numeroase figuri de stil (exemple) și imagini artistice (exemple).
Nu în ultimul rând, fiind vorba de o doină populară, elementele de prozodie sunt specifice poeziei populare și au rolul de a conferi muzicalitate textului: rima, ritm, măsura versurilor și strofă. (le spui)
În concluzie, cu cele argumentate mai devreme putem afirma că textul literar..este o doină populară.
Sper că te-am ajutat!
Definiţie:Doina populară este o specie a genului liric specific poporului nostru în care sunt exprimate sentimente puternice de dor,de jale,de cătănie,de dragoste.
Consider că,opera literară "Doina" este o doina populară deoarece se încadrează în caracteristicile de formă şi conţinut ale acestei specii literare.
Trăsăturile definitorii ale doinei sunt:puternice sentimente de dor,de jale,de dragoste,de cătănie;elemente de oralitate a stilului;elemente prozotice specifice;este o creaţie anonimă,orală,colectivă,sincretică.
În primul rând,eul liric îşi face simţită prezenţa prin prin verbe şi pronume la persoana I singular "m-aş face" , "aş iubi" , "m-aş trece" şi sentimente puternice de tristeţe pentru trecerea timpului "Badea trece,mândra trece" pe când natura rămâne veşnică "Vara caldă,iarna rece".
În plus,fiind o creaţie populară are caracter anonim(autorul este necunoscut),oral(este transmisă din generaţie în generaţie prin viu grai),colectivi(este rezultatul a mai multor autori necunoscuţi),sincretic(se poate cânta acompaniată sau nu de vreun instrument muzical).
În al doilea rând,sunt întâlnite elemente de oralitate a stilului: interogaţii "Vremea dusă pe vecie ?",arhaisme"salbă",plăcerea enumeraţiei "Vara caldă,iarna rece".
Se remarcă,elemente prozotice specifice:măsura versurilor este de 7-8 silabe,rima împerecheată,ritm trohaic şi structură astrofică.
În concluzie,opera literară "Doina" aparţine acestei specii literare deoarece se încadrează în caracteristicile acestei specii literare.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.