Răspuns :
Ca deobicei Ioan Slavici este este scriitorul care cunoaste viata satului si scrie despre ea cu un deosebit respect.
Astfel personajul Miron din nuvela Gura -Satului este adus în prim plan la o hora din sat fiindu-ne prezentat cu ajutorul imaginilor vizuale :„la fiecare pas întregul trup i se scutura si se leagana cand la dreapta cand la stanga ” Dinamica acestor imagini are rolul de a-l introduce pe cititor în hora sa-l faca a fi parte din ea.
Descrierea lui prin nenumarate epitete : înalt si mladios ,umeri lati ,calca lat , cap balai,parul lung,fata alba ,ochi mari si albastri buzele lui ascutite ,minunatul flacau ne duce cu gandul la un tanar taran foarte chipes si mult dorit de fetele din sat .
Comparatia ” doi ochi albastri si mari ca fata cerului „ semnifica dorinta tanarului de a se maturiza cerul fiind pentru unii infinitatea imposibila de atins dar nu strica sa încerci .
Faptul ca el „calca lat si pe întreaga talpa ,si cu pieptul iesit” ne sugereaza ca este tipul de om hotarat si foarte mandru.
Fraza ” e în aceasta fața ceva ce nu se mai gaseste în alte fețe „ o oarecare tristete ,ganduri nespuse si zambetul ascutit arata ca oamenii îi înteleg durerea si-l compatimesc fiind alaturi de el cu sufletul .
Semnificatia întregului fragment este ca maturizarea unui om nu este deloc usoara dar frumoasa .
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.