👤

Redactează o compunere de 150 250 de cuvinte în care să motivezi apartenența la specie a basmului popular zâna picata din cer

Răspuns :

,,A fost odată un împărat vestit peste lume,care se însurase și era trist,fiindcă împărăteasa lui nu avea copii.Dar,pe când nu se mai aștepta la nimic,decât la moarte,iată că împărăteasa rămase grea și aștepta să nască un prunc de viță împărătească.Mamă-sa dori să vie pe lume grabnic și,când îi va sosi vremea de căsătorit,să se-nsoare cu o fată care să nu fie nici din mamă,nici din tată,numai zână din cer picată.Când zise aceste cuvinte,născu un copil frumos cu părul de aur și ochii strălucitori ca doi luceferi.Cât creșteau alți copiii într-un an,el creștea într-o zi,așa că îi veni curând vremea de însurat.Trimise slugi și oștire în cele patru colțuri de lume,să-i găsească fată frumoasă precum i-a făcut vrerea maică-sa la naștere,dar toți se-ntoarseră cu fețele triste și capetele plecate.Dacă văzu el ce văzu,luă sabia și traista cu merinde și porni la întâmplare în lume.După multe chinuri,sleit de puteri,ajunse la o margine de împărăție,oprindu-se la o fântână,să-și potolească setea.Își aruncă,din întâmplare,privirea pe ramura unui copac din apropierea cumpenii fântânii.Când colo,sus sta o fată în haine de sărbătoare,frumoasă,frumoasă,că întreg copacul și apa fântânii se bucurau de măreția ei.Ea îl privi și îi zâmbi,apoi îl întrebă:
-Pe cine cauți,voinice,prin această sălbatică pustie?
-Pe tine te caut,zâna zânelor,fata ce nu este nici de-o mamă,nici de-un tată,numai din cer picată.
-Eu sunt aceea și aici te-aștept,nemișcată,de când mi-a venit vremea de măritat.
O îmbrățișă pe frumoasa zână,aleasa inimii,și se înțeleseră că trebuie să se pregătească de nuntă.Dar zâna așa fusese blestemată că numai din acest loc pustiu trebuie să fie luată cu nuntașii mirelui.
Basmul popular este o creaţie populară epică, în care personaje reprezentând binele şi răul se înfruntă într-un cadru supranatural, acţiunea terminându-se cu triumful binelui. Basmul conţine formule specifice :iniţiale, mediane şi finale şi transmite un mesaj optimist.
În primul rînd este o creaţie populară, având caracter oral, anonim şi colectiv. Aceast fragment face parte dintr-un basm popular, numele autorului fiind necunoscut, prezintã fapte, întâmplări, evenimente, caracterele şi sentimentele unor personaje, a căror prezentare se face cu ajutorul naraţiunii, două elemente de bază fiind personajele şi acţiunile lor; limbajul fragmentului este popular, cu regionalisme sau arhaisme, iar în cadrul basmului poate fi observată și prezenţa fragmentelor lirice.
Tema este comuna basmelor populare, adică lupta dintre bine și rău din care va ieși învingător întotdeauna binele, dreptatea, cinstea -caracteristici esențiale ale optimismului uman.
Titlul basmului este numele personajului principal: o zână venită din cer-loc al perfecțiunii,al frumuseții paradisiace,născută din ființe astrale, simbolizează puterea supranormală. Poate că reprezintă puterea omului de a făuri în închipuire proiectele pe care nu le-a putut înfăptui în realitate.
Subiectul acestui fragment este o împletire de fapte și situații reale cu altele fantastice,miraculoase între care nu există hotare. Ca în orice basm, predominante sunt situațiile supranaturale față de cele reale. În acestă operă, timpul şi cursul narării urmează un curs linear, fără întoarceri în timp.Formula introductivă :,,A fost odată”... proiectează acțiunea într-un spațiu nelimitat și într-un timp nedeterminat,dând operei un aer mistic.Cele două personaje-împăratul și împărătesa sunt triști,pentru că nu au copii,dar miracolul apare când nu se mai așteptau:împărăteasa va naște un copil,numai că ea își dorește ca acesta să fie înzestrat cu însușiri deosebite:să crescă grabnic și să se însoare cu o fată născută din golul nesfârșit al Universului.Dorința de a-l vedea crescând miraculos se împlinește,iar prințul este hotărât să găsească zâna venită din ceruri.Solii trimiși nu o găsesc și pleacă singur în căutarea ei,astfel va cunoaște lumea.Căutarea ia sfârșit undeva la marginea lumii,unde într-un peisaj mirific,,pe ramura unui copac”o vede pe fata căutată.Povestea fetei îl impresionează pe prinț:va coborî pe pământ atunci, când alaiul
În al doilea rând, fragmentul aparţine genului epic prin acţiune, personaje şi narator.Personajele sunt cele întâlnite în basme:împăratul și împărăteasa sa dornici de a deveni părinți; prințul înzestrat fantastic crește ,,într-o zi,cât alții într-un an”, pleacă pentru a cunoaște lumea și a căuta zâna sortită. În concluzie, fragmentul este al unui basm popular, fiind o operă populară epică, în care mesajul transmis este că binele și frumusețea sunt însușiri venite din măreția Universului.