Răspuns :
Imnul este specia solemna a genului liric ,destinata a fi cantata ,in care se exprima sentimente de pretuire fata de un eveniment deosebit ,o idee,un erou.Inaltele idei de iubire fata de patrie si de libertate exprimate intr-un mod atat de pregnant in "Desteapta-te, romane !" au facut ca poezia lui Andrei Muresanu sa aiba un ecou nu numai in contextul istoric in care a fost creata,ci sa dainuie peste un secol in memoria afectiva a romanilor ,care au ales-o sa le reprezinte tara in mod oficial, alaturi de drapelul tricolor.Poezia este alc. din 11 catrene ,cu ritm iambic,rima incrucisata, si masura de 13-14 silabe.
"Desteapta-te,romane!" apartine genului liric pt.ca sentimentele autorului sunt exprimate in mod direct. Eul liric apare prin folosirea pers.I,nr.pl. pt. ca acesta se include in poporul roman:"juram ca vom da mana","sa ne rapeasca limba". Poezia se remarca printr-o bogatie a figurilor de stil, metafore, epitete,comparatii,enumeratii care subliniaza mesajul transmis inca din titlu,patriotismul si dorinta de independenta.
Exprimarea directa a autorului este dovedita si de prezenta unor subst. in vocativ:"romane,marete umbre,preoti, romani din patru unghiuri" si a unor vb.la imperativ :"desteapta-te","priviti","uniti-va", etc.,in felul acesta poetul adresand si anumite indemnuri si dand poeziei un ton solemn,o alta trasatura a imnului.
Poetul indeamna mai intai la desteptare nationala si la actiune: "Desteapta-te,romane,din somnul cel de moarte ","croieste-ti alta soarta".Este adresat apoi indemnul ca romanii sa dovedeasca prin fapte ca sunt urmasii demni ai romanilor,ca spre final sa-si faca prezenta indemnul la unitate nationala("romani din patru unghiuri/ uniti-va-n simtiri").In concluzie,putem afirma ca ,,Desteapte-te romane!,, este imn.Sper ca te-aam ajutat!!
Opera literara Desteapta-te, romane este scrisa de Andrei Muresanu, cunoscut poet pasoptist.Initial poezia se intitula Un rasunet si a fost imnul revolutiei de la 1848,titlul schimbandu-se ulterior cand s-a si pus pe melodia lui Anton Pann ,cu ocazia Marii Uniri de la 1918.
Imnul este specia genului liric in versuri ,in care se preamareste patria,eroii,evenimentele de importanta nationala si ale carui versuri sunt puse ,de obicei,pe muzica.
Fiind un imn natonal este o expresie a unitatii de gandire si vointa a unui popor,devenind o opera simbolica,repetabila in momente solemne.
Fiind o opera lirica,imnul transmite gandurile,sentimentele si ideile in mod direct,prin confesiunea eului liric si prin intermediul figurilor de stil.
Titlul operei transmite un indemn hotarat la lupta impotriva tiraniei si a tuturor dusmanilor tarii,prin prezenta verbului la imperativ urmat de un substantiv in vocativ.
Prima strofa reia titlul poeziei,intarind ,astfel,ideea de desteptare a natiunii indemnandu-i la eliberare nationala,la lupta pentru o soarta mai buna pe toti romanii:Desteapta-te romane,din somnul cel de moarte,/In care te-adancira barbarii de tirani!.
Si in strofa a doua indemnul la croirea unui destin mai bun reapare, intarit de argumentul mandriei data de faima stramosilor poporului.Si ca-n a noastre piepturi pastram cu fala-un nume,/Triumfator in lupte,un nume de Traian./
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.