Răspuns :
Ștefan cel Mare, fiul lui Bogdan al II-lea, a fost domnul Moldovei între anii 1457 și 1504. În aprilie 1459 Ștefan l-a recunoscut pe regele Poloniei ca suzeran, și i-a lăsat cetatea Hotinului. La 25 ian 1475 Stefan a adresat o scrisoare statelor creștine din Europa pentru a porni o noua campanie antiotomana. Apelul sau a fost fara răspuns. Singurul care a fost de acord cu continuarea luptei antiotomana a fost Matei Corvin, regele Ungariei, cei doi conducători încheind o alianță împotriva turcilor prin care își ofereau sprijin reciproc.
15 septembrie 1485 la Colomeea- Stefan cel Mare depune un nou jurământ de vasalitate regelui polon Cazimir al IV-lea. In schimbul acceptării suzeranității Poloniei, domnitorul primea ajutor împotriva turcilor, dar acest lucru nu s-au mai întâmplat.
Prin alianțele incheiate cu diferite puteri ale Europei, putem afirma că domnitorul Ștefan cel Mare a continuat politica externă a predecesorilor sai
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Istorie. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.