Răspuns :
Instaurarea domniilor fanariote in Moldova și Țara românească a modificat regimul politic și a afectat funcționarea instituțiilor fundamentale: Domnia, Sfatul Domnesc/Divanul, dar și sistemul administrativ.
Țara românească și Moldova se aflau sub dominație otomană, dar își păstrau autonomia așa cum era prevăzut.
Caracteristici: știrbirea gravă a autonomiei principatelor deoarece domnitorii nu mai aveau inițiativă în politica externă, domnitorul era considerat un simplu funcționar al imperiului otoman, a sporit considerabil tributului și celelalte obligații fiscale către Poarta, a fost desființată armata pământească și înlocuită cu corpurile de arnăuți.
In aceasta perioada, spațiul românesc a fost teatru de operațiuni militare pentru bătăliile dintre cele 3 mari puteri: imperiul otoman, imperiul habsburgic și Rusia. In urma acestor confruntări s-au încheiat păci in urma cărora Țările Române au pierdut mai multe teritoriu.
Pe langa aspectele negative, regimul fanariot a contribuit la modernizarea spațiului românesc prin reformele adoptate de unii domnitori(reformismul domnesc).
Sper că te ajuta, e 20% din lecția mea la istorie ❤️
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Istorie. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.