Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
[ x, y, z] i. p. [ 2, 3, 4]
⇒ x / ( 1 / 2) = y / ( 1 / 3 ) = z / ( 1 / 4 ) = k
x / ( 1 / 2 ) = x : ( 1 / 2 ) = x × 2 / 1 = 2 x
⇒ 2 x = 3 y = 4 z = k
⇒ x = k / 2; y = k / 3 si z = k / 4
____________________________
a) x + y - z = 7
k / 2 + k / 3 - k / 4 = 7
→ c.m.m.m.c al numitorilor 2, 3 si 4 = 12
6 k + 4 k - 3 k = 12 × 7
7 k = 84
k = 84 : 7 ⇒ k = 12
_________________
x = 12 / 2 ⇒ x = 6
y = 12 / 3 ⇒ y = 4
z = 12 / 4 ⇒ z = 3
_________________________________
b) x + z - y = 10
k / 2 + k / 4 - k / 3 = 10
6 k + 3 k - 4 k = 12 × 10
5 k = 120
k = 120 : 5 ⇒ k = 24
___________________
x = 24 / 2 ⇒ x = 12
y = 24 / 3 ⇒ y = 8
z = 24 / 4 ⇒ z = 6
________________________________________________
c) y + z - x = 4
k / 3 + k / 4 - k / 2 = 4
4 k + 3 k - 6 k = 12 × 4
k = 48
__________________
x = 48 / 2 ⇒ x = 24
y = 48 / 3 ⇒ y = 16
z = 48 / 4 ⇒ z = 12
Verific: 16 + 12 - 24 = 28 - 24 = 4 √
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.