Răspuns :
Răspuns:
Ex. 6 a) si f)
Explicație pas cu pas:
( 5/6 + 3/4 ) · 24/19 =
6=2·3
4=2²
[6 ; 4] = 2² · 3 =4·3=12 c.m.m.m.c. si deci acelasi numitor la fractiile 5/6 si 3/4
12:6=2 fractia 5/6 o inmultim (amplificam) cu 2
12:4=3 fractia 3/4 o inmultim (amplificam) cu 3
= { (2· 5 + 3· 3) / 12 } · 24/19 =
= ( 10+9 ) /12 · 24/19 =
= 19/12 · 24/19 =
= ( 19· 24 ) / ( 12· 19) =
= 456/228 =
eu nu mai simplific . Fac direct impartirea
= 456 : 228 =
= 2
Ex. 6 f)
= (5·11-4·7)/60 · 10/9 +1/2 =
acelasi numitor la scadere este 60 ( adica c.m.m.m.c.al lui 12 si 15 )
60:12=5
60:15=4
= (55-28)/60 · 10/9 + 1/2 =
=27/60 · 10/9 +1/2 =
= (27 · 10) / (60 · 9) + 1/2 =
facem simplificari 27 cu 9 ramane 3 sus ; 10 cu 10; ramane 6 jos
= 3/6 +1/2 =
3/6=simplificam cu 3 si obtinem 1/2
= 1/2 + 1/2 = 2/2 = 1
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.