👤

Care sunt formele substativului colectiv dau 59 de puncte

Răspuns :

I.Substantivele cu sens colectiv denumesc o totalitate de obiecte de acelasi fel: muncitorime, multime, boierime, burghezie, nobilime, stol, roi, card, grup, popor, oaste, gramada etc.

Substantivele cu sens colectiv nume de clase sociale sau grupuri sociale – muncitorime, taranime, boierime, nobilime etc. – au numai forma de singular.

II.Substantivele cu sens colectiv, cand au forma de singular, se inlocuiesc cu un pronume la numarul singular: “Taranimea a luptat pentru drepturile ei; ea s-a rasculat in 1907…”. Fii atent la acest lucru. Trebuie sa te conduci dupa forma de singular a substantivului, nu dupa intelesul colectiv.

III.Cand un substantiv cu sens colectiv are functia de subiect, verbul predicativ se pune la numarul singular sau plural, dupa cum substantivul colectiv are forma de singular sau plural: “Stolul a zburat”; “Stolurile au zburat”; “Muncitorimea s-a adunat in curtea fabricii”. Chiar in constructiile de tipul: “Stolul de vrabii a zburat”, verbul predicativ trebuie pus tot la singular, pentru ca acordul predicatului se face cu subiectul stolul (substantiv la numarul singular), nu cu atributul “(de) vrabii”.