Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
[tex]a)S_1=1-2+3-4+5-6+\ldots+99-100\\S_1=(1-2)+(3-4)+(5-6)+\ldots+(99-100)\\S_1=\underbrace{-1-1-1-\ldots -1}\\~~~~~~~~~~~~~~~~de~50~ori\\\boxed{S_1=-50}\\b)S_2=-2-4-6-8-\ldots -100\\S_2=-2(1+2+3+4+\ldots+50)\\S_2=-2\cdot \dfrac{50\cdot 51}{2}\\S_2=-50\cdot 51 \\\boxed{S_2=-2550}[/tex]
Răspuns:
S1=-50
S2=-2550
Explicație pas cu pas:
Suma 1:
S1=1-2+3-4+5-.....+99-100
Separam termenii cu plus de cei cu minus:
S=1+3+5+...+99-2-4-...-100
Adaugam termenii pari lipsa din prima parte a sumei si dam factor comun pe -2 din partea a doua a sumei:
S=1+2+3+...+98+99-(2+4+...+98)-2(1+2+3+...+50)
Mai dam un factor comun si aplicam Gauss:
S1=99*100/2-2(1+2+...+49)-2*50*51/2
Aplicam inca o data Gauss si simplificam un 2:
S1=99*50-2*49*50/2-50*51
Simplificam si ultimul 2 ramas:
S1=99*50-49*50-50*51
Scoatem factor comun 50:
S1=50*(99-49-51)
S1=50*(-1)
S1=-50
Suma 2:
S2=-2-4-...-98-100
Scoatem factor comun pe -2:
S2=-2*(1+2+...+49+50)
S2=-2*50*51/2
S2=-50*51
S2=-2550
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.