Răspuns :
Prin oxidarea energica a alcoolilor secundari sau tertiari nu se obtin niciodata acizi carboxilici. Structura unui alcool secundar spre exemplu: CH3-CH(CH3)-OH (2-propanol), atomul de C secundar are 2 valente ocupate de 2 grupari metil, o valenta ocupata de un atom de H si a 4-a valenta ocupata de grupa -OH. In reactia de oxidare NU se rup legaturi C-C (decat in cateva cazuri), asadar daca s-ar scinda toate legaturile pi/sigma cu exceptia celor C-C, atomul de C secundar din compusul mentionat (2-propalol) ar avea 2 valente libere, celelalte fiind ocupate de aceleasi grupari metil-CH3. Cum gruparea carboxil este o grupare trivalenta, iar atomul de C are doar 2 valente libere este imposibil ca acel compus sa se formeze (nu exista carbon cu 5 valente). Din aceasta cauza prin oxidarea alcoolilor secundari se obtin doar compusi carbonilici (mai exact cetone, grupari functionale divalente spre deosebire de carboxil).
In cazul alcoolilor tertiari, acestia avand 3 legaturi ocupate de un R hidrocarbonat (sa zicem 3 grupari metil) care nu se pot scinda, oxidarea este imposibila. Se poate scinda o singura legatura, si anume C-O, insa nu poate fi inlocuita de 3 legaturi ( grupare trivalenta-> carboxil =O + -OH) si nici de 2 legaturi ( grupari divalente-> compusi carbonilici =O). Prin urmare alcooli tertiari nu pot fi oxidati nici la compusi carboxilici, nici la compusi carbonilici.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Chimie. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.