Răspuns :
Salut,
[tex]\lim\limits_{x\to +\infty}\dfrac{x^{2010}-x}{x^{2009}(x-1)}=\lim\limits_{x\to +\infty}\dfrac{x^{2010}-x}{x^{2010}-x^{2009}}=\lim\limits_{x\to +\infty}\dfrac{x^{2010}\left(1-\dfrac{x}{x^{2010}}\right)}{x^{2010}\left(1-\dfrac{x^{2009}}{x^{2010}}\right)}=\\\\=\lim\limits_{x\to +\infty}\dfrac{1-\dfrac{x}{x^{2009}\cdot x}}{1-\dfrac{x^{2009}}{x^{2009}\cdot x}}=\lim\limits_{x\to +\infty}\dfrac{1-\dfrac{1}{x^{2009}}}{1-\dfrac{1}x}=\dfrac{1-0}{1-0}=\dfrac{1}{1}=1.[/tex]
Ai înțeles ?
Green eyes.
Suntem in cazul de nedeterminare oo-oo.
Am inmultit x^2009 cu paranteza, dupa care am dat factor fortat x^2010 (se da factor fortat ce apare la cea mai mare putere, alte ori baza). Fractiile merg la 0, iar x^2010 cu x^2010 se simplifica, si ramane 1/1 = 1.
Daca stii teoria, acea in care daca gradul numaratorului este = cu gradul numitorul se impart coefiecientii care apar.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.