Răspuns :
Parcurgând această secvenţă vă veţi familiariza cu aspecte legate de comunicarea eficientă. Cum evaluăm o comunicare eficientă? Comunicarea reprezintă unul dintre cele mai dificile aspecte ale muncii unei persoane. Oriunde ne desfăşurăm activitatea putem avea probleme de comunicare. Sursa majorităţii problemelor de comunicare o constituie diferenţa dintre conţinutul mesajului pe care dorim să îl transmitem şi modul în care ceilalţi recepţionează mesajul. Cum putem reduce acest decalaj? Una dintre cele mai potrivite căi este să observăm ce impact au acţiunile şi cuvintele noastre asupra celor din jur. Cea mai bună cale de a cunoaşte impactul mesajului asupra celorlalţi constă în provocarea unei reacţii din partea lor, feed-back-ul., ceea ce implică un risc. În relaţiile personale, oamenii au tendinţa să fie din ce în ce mai deschişi faţă de ceilalţi pe măsură ce capătă mai multă încredere unii în alţii. În cadrul unei organizaţii, lucrurile sunt diferite datorită faptului că managerul deţine puterea şi pe de altă parte, faptului că informaţiile sunt distorsionate la trecerea lor prin canalele informale de comunicare.În cadrul unei organizaţii este necesar să discutăm atât cu managerii cât şi cu colegii şi subalternii.Putem folosi în ambele cazuri metode care să ne permită să identificăm dacă comunicarea noastră a fost eficientă sau nu.Comunicarea se află, fără îndoială, în topul problemelor cu care se confruntă orice persoană. Sunt foarte puţini cei care pot spune că au o comunicare eficientă cu absolut toţi interlocutorii. Oamenii comunică verbal unii cu alţii (faţă în faţă sau telefonic), nonverbal (gesturi sau mimică), prin mesaje scrise (scrisori, rapoarte), sau prin intermediul unei a treia persoane (printr-un mesager). Pot apărea o serie de bariere în încercarea unei persoane de a-şi expune ideile în cuvinte în faţa celorlalţi.
Eşti un ...Bun comunicator dacă:
oamenii înţeleg ce le spui
oamenii consideră mesajele tale clare şi precise
oamenii simt că îi asculţi şi înţelegi ce vor să spună
Slab comunicator dacă:
nu transmiţi suficiente informaţii, oamenii nu înţeleg ce vrei să spui
mesajele transmise sunt neclare, confuze, contradictorii
acţiunile tale, limbajul nonverbal nu reflectă mesajul comunicat
comunicarea este destul de des blocată din diverse motive
nimeni nu te ascultă
În cazul în care dorim să obţinem un feed-back legat de abilităţile noastre de comunicare pot fi utilizate o varietate de metode:
discuţii faţă în faţă cu persoane cu care comunicăm de obicei;
discuţii în grupuri mai mari;
solicitarea unei evaluări scrise;
aplicarea unui chestionar de evaluare;
apelarea la o persoană din exterior care să evalueze situaţia şi să propună măsuri de îmbunătăţire.
Fiecare va utiliza metodele cele mai adecvate situaţiei şi contextului în care acţionează.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.