Răspuns :
Răspuns
1*5^0+2*5^1+3*5²+4*5³+...+30*5^29=(115*5^30+5)/16
Explicație pas cu pas:
1+5+5²+5³+..+5^29=(5^30-1)/4
5+5²+5³+ +5^29= 5(1+5+..+5^28)=5(5^29-1)/4
5²+5³+.....5^29=...= 5²(5^28-1)/4
5³+..+5^29=.....5³(5^27-1)/4
..............................................
5^28+5^29 =5^28(5²-1)/4
5^29=5^29(5-1)/4
S1=(1/4) (5^30-5+5^30-5²+5^30-5³+...+5^30-5^28+5^30-5^29)=
=(1/4)( 29*5^30-(5+5²+...+5^29))
dar 5+5²+5³+ +5^29= 5(1+5+..+5^28)=5(5^29-1)/4=(5^30-5)/4
deci
S1=(1/4)( 29*5^30-(5^30-5)/4))
S1=(1/4)(4*29*5^30-5^30+5)/4
S1=(1/16) *(116*5^30-5^30+5)=(115*5^30+5)/16
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.