Răspuns :
Răspuns
x=2015
Explicație pas cu pas:
Ideea era sa te folosesti de faptul ca in partea stanga avem 2013 termeni ,iar in partea dreapta il avem pe 2013 , ceea ce ne duce cu gandul la a-l scrie pe 2013 in suma de unitati ( 1 + 1 + 1+ ...+1) de 2013 ori .
(x-2013)/2+(x-2012)/3+(x-2011)/4+....+ (x-1)/2014 = 2013
(x-2013)/2+(x-2012)/3+(x-2011)/4+....+ (x-1)/2014 - 2013 = 0
(x-2013)/2 -1 +(x-2012)/3 - 1 +(x-2011)/4 - 1+ .... + (x-1)/2014 - 1= 0
Aducem la acelasi numitor din doi in doi termeni.
(x-2013-2)/2 + (x-2012-3)/3 + (x-2011-4)/4+...+(x-1-2014)/2014 = 0
(x-2015)/2 + (x-2015) /3 +(x-2015)/4 + ...+(x-2015)/2014 = 0
(x-2015) ( 1/2 +1/3+1/4+...+1/2014)=0
x-2015= 0
x= 2015
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.