Răspuns :
1.Fiecare cetatean are dreptul la proprietatea lui privata( nimeni fara permisiune lui nu-i poate folosi,exploats etc obiectul
2.,Fiecare om are dreptul la viati,deci nimeni nu are dreptul de a i-o lua
3.Parintii au dreptul la respect din fata copiilir l
Constitutia
Articolul 1
Suvernatitatea apartine exlusiv poporului
Articolul 2
Forma de guvernare este monarhia
Articolul 3
Nicio persoana si nicio institutie nu poate detine prerogative care saizvorasca din mai mult de o putere a statului.
Titlul I- Puterile statului
Puterea legislativa
Articolul 1
Puterea legislativa apartine exlusiv Parlamentului.Parlamentul este legal constituit numai daca la ultimele alegeri s-au prezentat la vot 50%+1 din alegatorii inscris in listele electorale.
Articolul 2
Parlamentul este monocameral
Articolul3
Respingerea a doua propuneri de Guvern consecutive poate atrage dizolvarea Parlamentului de catre Rege.
Articolul 4
Toate politicile publice sunt supuse sanctionarii Parlamentului.Respingerea politicii fiscale sau a celei de siguranta sociala atrage dupa sine caderea Guvernului aflat in exercitiu.
Articolul5
Niciun tratat de alianta, declaratie de razboi, armistitiu sau incheiere de pace nu pot fi efective fara votul Parlamentului.
Puterea executiva
Articolul 6
Puterea executiva apartine exclusiv Guvernului.
Articolul7
Politicile publice nu pot fi redactate fara dezbatere cu partile sociale interesate.
Articolul8
Primul ministru are putere discretionara in privinta alegerii echipei guvernamentale, dar trebuie sa tina seama de motiunile antiministeriale adoptate de Parlament.
Puterea judecatoreasca
Articolul 9
Puterea judecatoreasca apartine exlusiv instantelor de judecata.Un judecator reprezinta legea numai in timpul sedintelor de judecata.
Articolul 10
Judecatorii pot fi trasi la raspundere pentru o sentinta numai dupa o temeinica dovedire a faptului ca respectiva sentinta a fost data cu rea credinta.Daca respectiva sentinta a afectat drepturile legitime ale unui cetatean, judecatorul gasit vinovat va fi exlus pe viata din magistratura.
Articolul 11
Regele poate refuza promulgarea unei legi numai in baza unei temeinice motivari.O lege nepromulgata nu poate fi retrimisa Regelui fara modificari.
Articolul 12
Regele poate decora cetateni straini numai cu respectarea politicii externe a Guvernului aflat in exercitiu.
Articolul 13
De gratierea oferita de Rege nu pot beneficia faptele penale cu violenta.Regele nu poate emite mai mult de 10 decrete de gratiere intr-o luna calendaristica.
Titlul II-Alte dispozitii
Articolul 14
Proprietatea este sacra si inviolabila.Nu se poate proceda la confiscarea averii unui cetatean fara o temeinica dovedire a caracterului ilicit al acesteia.
Articolul 15
Credintele ii sunt indiferente statului.Statul are caracter secular.
Articolul 16
Cultul statului nu poate fi impus constiintei niciunui cetatean.
Articolul 17
Drepturile si indatoririle cetatenesti nu depind de etnie.Partidele etnice sunt interzise.
Articolul 18
Libera exprimare este garantata.
Articolul 19
Constitutia nu poate fi schimabata daca la un eventual Referendum nu sunt prezenti cel putin 75% din cetatenii cu drept de vot si nu se pronunta in favoarea schimbarii cel putin 50%+1 din alegatorii cu drept de vot.
Codul civil
Articolul 1
Toti cetatenii sunt egali in fata legii.Nu pot fi instituite ranguri sociale.
Titlul 1-Proprietatea
Articolul1
Fiecare cetatean dispune liber de proprietatea lui
Articolul 2
Înstrăinarea proprietății nu este efectiva fara un act oficial, incheiat in fata unui notar public in prezenta a cel putin doi martori.
Articolul 3
Taxele notariale sunt stabilite prin politica fiscala a Guvernului, dar nu vor fi de natura sa descurajeze instrainarea proprietatii.
Titlul2 Casatoria si Familia
Articolul 4
Instrarea in legatura de casatorie este liber consimtita.Orice casatorie fortata este nula de drept
Articolul 5
Existenta a cel putin unui minor aflat in ingrijirea a cel putin unui major este motiv de existenta a unei familii.Interesele minorului sunt protejate.
Articolul 6
O casatorie se poate desface prin divort.Daca persoanele aflate in pragul divortului au cel putin un minor in ingrijire, instanta va lua toate masurile rezonabile pentru a impaca partile.
Titlul 3 Relatiile de munca
Articolul 7
Pentru o munca egala, nu poate exista salariu diferentiat.
Articolul8
Discriminarile de orice natura sunt interzise
Articolul 9
Nicio relatie de munca nu poate fi forțată.
Codul penal
Articol general:
Intre faptele comise cu violenta si faptele comise fara violenta trebuie sa existe o diferenta clara de pedeapsa.Pedepsele pentru faptele cu violenta trebuie sa fie mai mari decat pedepsele pentru faptele fara violenta.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Istorie. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.