Răspuns :
Plutirea vapoarelor
Vapoarele plutesc pe apa, desi sunt confectionate din metal, care, este stiut, are densitatea mult mai mare decat cea a apei.
Legea lui Arhimede ne spune ca orice corp cufundat intr-un lichid e impins in sus de acel lichid cu o forta egala cu greutatea volumului de lichid dislocuit.
Din acest motiv, constructorii vapoarelor le calculeaza in asa fel incat ele sa aiba un volum cat mai mare dar sa fie cat mai usoare. Ca sa aiba volum cat mai mare, vaporul trebuie sa cuprinda in interiorul sau cat mai multe si cat mai mari spatii cu aer. Evident ca, pentru a da stabilitate maxima acestei constructii, sunt luate in calcul si alte criterii.
Acelasi principiu al lui Arhimede e folosit si la submarine. Submarinul e dotat cu niste incaperi in care e lasata apa sa intre astfel incat utilajul sa devina mai greu si sa se scufunde. Pentru a reveni la suprafata, se folosesc pompe speciale care golesc apa din incaperile respective. Apoi aceste incaperi se inchid etans si raman pline cu aer. Submarinul devine mai usor dar cu volum mare si forta de reactiune a apei il impinge spre suprafata.
Acelasi principiu il folosim si noi cand inotam si vrem sa facem pluta pe apa: ne umplem plamanii cu aer si avem grija sa-l mentinem cat mai mult.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Fizică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.