Răspuns :
Ecuația reacției chimice:
HCl + KMnO₄ → Cl₂ + MnCl₂ + KCl + H₂O
- pentru a scrie ecuațiile proceselor de oxidare/reducere din reacția de mai sus, trebuie să se cunoască mai întâi numerele de oxidare ale substanțelor introduse în proces.
- numărul de oxidare (N.O) este un nr. întreg (+/-) care reprezintă starea de oxidare a unui atom dintr-o moleculă/specie poliatomică.
- mai pe scurt, N.O reprezintă nr. de electroni pe care atomul respectiv îi cedează/acceptă.
- pentru stabilirea N.O există mai multe reguli (vezi lecția „procese de oxido-reducere”), eu voi scrie direct N.O pentru fiecare element în parte:
[tex]H^{(+1)}Cl^{(-1)} \ +\ K^{(+1)}Mn^{(+7)}O_4^{(-2)} \implies\ Cl_2^{(0)}\ +\ Mn^{(+2)}Cl_2^{(-1)}\ +\ K^{(+1)}Cl^{(-1)}\ +\ H_2^{(+1)}O^{(-2)}[/tex]
- după cum se observă, N.O este schimat doar la atomul de Cl din HCl și la atomul de Mn din KMnO₄, deci pentru acești doi atomi se vor scrie procesele de oxidare/reducere.
[tex]\left \{ {{ 2Cl^{(-1)} \implies\ Cl_2^{(0)}\ +\ 2e^-}\ \ \ \ \ |*5 \ \ (p.\ de\ reducere)\ \ (ag.\ oxidant:\ HCl)\atop {Mn^{(+7)}\ +\ 5e^-\implies\ Mn^{(+2)}} \ \ |*2\ \ (p.\ de\ oxidare)\ \ (ag.\ reducator:\ KMnO_4)\right.[/tex]
- s-au înmulțit cele două ecuații pentru a egala nr. de electroni cedați/acceptați (legea conservării atomilor).
- respectând cele scrise în sistemul de mai sus, se poate egala ecuația reacției chimice inițiale:
16HCl + 2KMnO₄ → 5Cl₂ + 2MnCl₂ + 2KCl + 8H₂O
OBS.: este foarte importantă ordinea în care se face egalarea! În cazul de față, ordinea în care se vor pune coeficienții va fi: K, Mn, Cl, O, H.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Chimie. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.