👤

Citiți cu atenție textul de mai jos:

Razborul modificase aşteptările umane și raporturile intre stat si ind determinat ca liberalismul să devină minoritar. Deşi curentul liberal sau

stătuseră la originea și definirea noilor regimuri şi instituţii ale dentocrație maker stituțional al democrației liberale cunoştea o largă difuzare teoretic), liberahi nu mai rolul politie anterior. În prima parte a perioadei interbelice, liberalii sunt iura pre

spațiul public: Francesco Nitti, în Italia: Alexandre Millerand in Franța; textil Cont de la Weimar din iulie 1919, care punea bazele noii Germanii, aparținea liberalileu dem crați proveniți din curentul progresist. Hugo Preus şi F. Naumanin: stat federal modenar cunoaşterea rolului partidelor moderne (reprezentare proporţională, sufragiu revere garant al pluralismului politic și social. Dar chestiunea națională a devansat in Giennama chestiunea liberală, constituționalismul. O tendință a liberalilor germani a fost aceea de a renunța la eticheta de «liberal», transformându-se în partidul popular (Deutsche Volkspan tei), cu Gustav Stresemann ca figură proeminentă, dar preocupată de refacerea prestigaha Germaniei în lume, de reconstituire progresivă a puterii naționale și mai puțin de apărarea sau amendarea instituțiilor liberale: ceilalţi liberali, partidul democrat (Deutsche Demo- kratische Partei) au cunoscut un declin accentuat în primul deceniu interbelic. [...]

Declinul cel mai «spectaculos>> este al liberalilor britanici; în 1918, liderul liberal şı şeful guvernului. David Lloyd George, era foarte popular, dar el părăsea terenul libera- lismului în favoarea proiectelor sociale născute de război, marcate de ideea statului-pro- videnţă (progresul social, cu locuinţă, salariu minim, reducerea timpului de lucru)." (Ovidiu-Ştefan Buruiană, Doctrine și partide politice în secolele XIX-XX)

Pornind de la această sursă, răspundeți la următoarele cerinţe: 1. Numiți ideologia precizată în sursa dată.

2. Precizați, pe baza sursei date, doi lideri politici.

3. Menționați un partid politic la care se referă aceasta.

4. Menţionaţi, din sursa dată, două informații referitoare la gruparea politică britanică din 1918.
5. Formulați, pe baza sursei date, un punct de vedere referitor la grupările politice din Germania, susţinându-l cu două informații selectate din sursă.
Ofer coroniță și 5 stele!


Răspuns :

1. Ideologia precizată în sursa dată este liberalismul.

2. - Francesco Nitti (Italia)
- David Lloyd George (Marea Britanie)

3. Un partid politic la care se referă sursa:
- Deutsche Volkspartei (Partidul Popular German)

4. - Liderul liberal și șeful guvernului britanic în 1918 era David Lloyd George.
- David Lloyd George a părăsit terenul liberalismului în favoarea proiectelor sociale născute de război, marcate de ideea statului-providență.

5. Grupările politice liberale din Germania interbelică au cunoscut transformări și declinuri semnificative.
>O tendință a liberalilor germani a fost aceea de a renunța la eticheta de „liberal”, transformându-se în Partidul Popular German (Deutsche Volkspartei), cu Gustav Stresemann ca figură proeminentă.
>Ceilalți liberali, partidul democrat (Deutsche Demokratische Partei), au cunoscut un declin accentuat în primul deceniu interbelic.