Răspuns :
Explicație pas cu pas:
Pentru a rezolva aceste expresii, vom efectua calculele pas cu pas:
a)
(4√27 - 5√24 + 3√48): (-√3) - (-12√2 + 20): √2
Începem cu simplificarea rădăcinilor pătrate:
4√27 = 4 * 3√3 = 12√3
5√24 = 5 * 2√6 = 10√6
3√48 = 3 * 4√3 = 12√3
Deci expresia devine:
(12√3 - 10√6 + 12√3): (-√3) - (-12√2 + 20): √2
(24√3 - 10√6): (-√3) - (-12√2 + 20): √2
Continuăm cu simplificarea:
(24√3 - 10√6): (-√3) = -8√3 + 10√2
(-12√2 + 20): √2 = -6 + 10 = 4
Deci expresia devine:
-8√3 + 10√2 - 4
b)
(3√125 - 2√45): √5 - (2√20 + 3√80): (-√5)
Simplificăm rădăcinile:
3√125 = 3 * 5√5 = 15√5
2√45 = 2 * 3√5 = 6√5
2√20 = 2 * 2√5 = 4√5
3√80 = 3 * 4√5 = 12√5
Deci expresia devine:
(15√5 - 6√5): √5 - (4√5 + 12√5): (-√5)
(9√5): √5 - 16√5: (-√5)
9 - 16 = -7
Deci expresia devine:
-7
c)
(5√128
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.