Formulati, pe baza sursei date, un punct de vedere referitor la influenta regatului Ungariei asupra procesului de formare a Tarii Românesti, sustinându-l cu două informatii selectate din sursă.
„Unificarea sub autoritatea lui Basarab a formatiunilor existente intre Carpati si Dunăre s-a făcut prin bună intelegere, ca si prin fort. [...] In aparitia Tarii Românesti, in afara unificarii voievodatelor si cnezatelor, sunt de avut in vedere doi factori importanti. Mai intâi, negotul. Noul stat se afla axat pe segmentul final al unui mare drum comercial care unea Europa Central cu Marea Neagr prin gurile Dunării. Nevoia de securitate a cãii continentale de schimb ca si insemnatele venturi obtinute de voievodul Basarab, în calitatea sa de «paznic» al acestei artere comerciale, au jucat un rol important in aparitia statului medieval românes de la Sud de Carpati. [...] Al doilea factor important pentru geneza statului medieval dintre Carpati si Dunăre a fost dominatia mongolã [...]; ea a blocat expansiunea ungara dincolo de Carpati [...]. Unificarea formatiunilor politice dintre Carpati si Dunăre a fost favorizat si de conflictele interne din Regatul Ungariei izbucnite odat cu stingerea dinastiei arpadiene. De indata ce noua dinastie de Anjou, prin regele Carol Robert, a pus capt acestor dezbinări, Ungaria a incercat s lichideze statul de curând ivit dincolo de Carpati. [...]
Teritoriul de la Est de Carpati s-a aflat [...] sub dominatia mongola, find controlat din centre militare [...].Pentru a proteja frontiera de est a Regatului Ungariei si a bloca pasurile Carpatilor Rasariteni, in eventualitate unor incursiuni tatare, zona din vecinatatea trectorilor a fost organizat sub aspect militar, având statutul unei marci (zonă de frontiera, cu functii militare de aparare), condusã de voievodul Dragos din Maramures [...]. Pe lângã marca infiintata de regalitate ungara, in teritoriul de la Est de Carpati se aflau formatiuni politice [...] asa cum se desprinde din relatrile unor surse. [...] Unificarea formatiunilor politice a fost asumat de un voievod «descalecat» de peste munti: Bogdan din Maramures. Intrat in conflict cu regele Ungariei, Ludovic I, el a [...] trecut peste Carpati, inlăturându-i pe succesorii lui Dragos [...]. După o incercare neizbutita de a se emancipa de sub controlul ungar
(1359), Bogdan castiga in iarna dintre 1364-1365 o victorie similara celei a lui Basarab din 1330. Si in
cazul noului stat românes de la Est de Carpati, biruinta lui Bogdan a pus capt, temporar, suzeranitatii ungare asupra acestei noi tri, dar, fapt mult mai important, ea a consacrat caracterul ireversibil al existentei statului moldovean."
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Istorie. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.