👤

1.Indică sensul din text al secvenței un efort de echipă.

2. Menționează care sunt profesiile practicate de Radu Szekely până în anul 2000, utilizând informațiile din textul dat.

3. Precizează care au fost cele două aspecte favorabile implementării sistemului educațional finlandez în Sibiu, justificându-ti răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat.

4. Explică ce determină o diferență semnificativă între sistemul romanesc și cel finlandez.

5. Prezinta, În 30-50 de cuvinte, o trăsătură autorului în perioada școlarității, așa cum reiese din textul dat.


1Indică Sensul Din Text Al Secvenței Un Efort De Echipă 2 Menționează Care Sunt Profesiile Practicate De Radu Szekely Până În Anul 2000 Utilizând Informațiile D class=

Răspuns :

Explicație:

Radu Szekely, în vârstă de 43 de ani, este co-fondator al Școlii Finlandeze din Sibiu și expert în educație la Comisia Europeană. A fost elev al Colegiului Național „Octavian Goga” din Sibiu și apoi a absolvit Universitatea „Lucian Blaga". A fost profesor de engleză și limba română în oraș până în anul 2000. În 2003 a absolvit și cursurile Universității din Turku, Finlanda, și de atunci a continuat ascendența în cariera sa europeană în domeniul educației. Din 2006 este consultant în Comisia Europeană pentru Educație și Cultură, în prezent fiind și președintele Coaliției Naționale a Imigranților (Kamut) din Helsinki.

Sunteți co-fondator al școlii Finlandeze din Sibiu. Cum a apărut ideea și cum a decurs implementarea acestui sistem în Sibiu?

Radu Szekely:A fost un efort de echipă. De fapt nu a fost extrem de dificil, nu mai dificil decât orice alt început, decât orice altă afacere pe care o pornești în mediul privat. Am avut o idee și am pus-o în practică. A însemnat multă birocrație la început pentru obținerea autorizațiilor și ulterior a autorizării de funcționare, iar găsirea unui sediu potrivit nu a fost neapărat ușoară. Poate cel mai dificil aspect a fost, și rămâne în continuare, recrutarea cadrelor didactice: am pus accent foarte mare în recrutare pe vocație, pe capacitatea de a lucra cu copiii și nu cu manualul sau programa, pe abilitățile de adaptare la nevoile diverse ale celor școliți. În rest, cred că am avut norocul să construim pe un val de popularitate al modelului finlandez, care a fost foarte bine primit de publicul larg, dar și de autoritățile responsabile cu învățământul la nivel de județ. Cred că un aspect care ne-a facilitat colaborarea cu inspectoratul școlar a fost abordarea noastră pozitivă: am spus întotdeauna că nu dorim competiție, nu facem ceva pentru a pune sistemul public de învățământ într-o lumină proastă, ci dimpotrivă, ne-am bucura să fim plagiați de toată lumea, dacă cineva crede că merită.

radu-szekely-1