👤

Eram insurat de doi ani si jumatate cu o colega de la Universitate si banuiam ca ma insala.
(…) Stefan Gheorghidiu pleaca in razboi, este ranit si se intoarce, obtinand o delegatie, la Bucuresti. Intre timp, primeste confirmarea asupra banuielii.
-Asculta, fata draga, ce-ai zice tu daca ne-am desparti?
Parca i-a despicat cineva teasta in doua.
Alta avalansa de intrebari gemute, de protestari scancite.
Ma gandesc halucinat ca as fi putut ucide pentru femeia asta… ca as fi fost inchis din cauza ei, pentru crima:

„-Vezi, aia blonda de colo…? nu… ailalta mai grasa putin, de la masa cu cei doi domni si doua doamne…
-Ei?
-E nevasta lui Gheorghidiu… Nu-ti mai aduci aminte… ?
-A… pentru asta? Ce-a gasit la ea, draga? sa ucida pentru ea… nu mai putea gasi alta la fel?”
A doua zi m-am mutat la hotel pentru o saptamana pe care avea s-o mai petrec in permisie. I-am daruit neveste-mi inca o suma ca aceea ceruta de ea la Campulung si m-am interesat sa vad cu ce formalitati ii pot darui casele de la Constanta. I-am scris ca-i las absolut tot ce e in casa, de la obiecte de pret la carti… de la lucruri personale la amintiri. Adica tot trecutul.

Explica rolul ghilimelelor din textul dat


Răspuns :

Explicație:

Ghilimelele sunt folosite pentru a cita direct vorbele sau gândurile unei persoane sau pentru a marca un dialog în text. Ele îi indică cititorului că acele cuvinte sunt redate exact așa cum au fost spuse sau gândite, fără modificări.

În fragmentul dat, ghilimelele sunt folosite pentru a reda direct dialogul dintre personaje și gândurile personajului principal. De exemplu, când Stefan Gheorghidiu întreabă "Asculta, fata draga, ce-ai zice tu daca ne-am desparti?", acesta își exprimă direct întrebarea către partenera sa. Apoi, personajul principal gândește în termenii "Parca i-a despicat cineva teasta in doua." - o descriere directă a sentimentelor sale.

Astfel, ghilimelele ajută la separarea directă a vorbirii personajelor sau a gândurilor personajului din restul textului, marcând clar acele momente în care acestea iau loc.

Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.


Wix Learning: Alte intrebari