👤

2. Rezolvă situațiile-problemă.
a) Un copil priveşte printr-un inel pe care-l plasează mai întâi la distanța de 1 cm şi, apoi, la distanța de 20 cm de ochi. În care caz aria vizuală prin inel este mai mare, dacă sunt observabile mai multe obiecte?
b) în timpul nopții, automobilele circulă cu farurile aprinse. Prin ce se deosebesc fasciculele de lumină ale fazei lungi de cele ale fazei scurte?​


Răspuns :

Răspuns:

Explicație:

Ai si schita cu ariile vizuale.

Vezi imaginea SITUPOTI

a) Aria vizuala este mai mare atunci când inelul este situat mai aproape de ochi. Cu cat se îndepărtează inelul de ochi, cu atat se vor vedea mai puține obiecte sau mai putin din peisaj. [ vezi desenul ].

 

b)   Circulația pe timp de noapte in zonele aglomerate se face cu faza scurta. Farurile sunt astfel construite incat sa lumineze strict in fata masinii, la o distanta mica ( 10 metri ) pentru a nu ii deranja pe cei ce vin din sens invers dar sa permita vederea obstacolelor in fata masinii.  Fasciculul de lumina este orientat spre strada, drept in fata si cu un unghi mic. Lumina nu trebuie sa depășească axul drumului in stanga, pentru a nu deranja pe ceilalți șoferi.  

      Circulația in zonele exterioare orașelor se face, uneori, cu "faza lunga",mai ales dacă nu exista iluminat strada. "Faza lunga" este rezultatul dispunerii becurilor si oglinzilor din faruri astfel încât fasciculul de lumina este mai puternic, lumineaza la distanta foarte mare si extins spre lateral. Are rolul de a permite observarea obstacolelor sau a  animalelor ce pot apare in drumul șoferului.

Vezi imaginea LEGISLATIE