Răspuns :
Punctul a)
Fie T perioada principală a funcției.
[tex] \Rightarrow f(x+T)=f(x) \\ cos \left( 3(x+T) -\dfrac{\pi}{3} \right) = cos \left( 3x-\dfrac{\pi}{3} \right) \\ cos \left( 3x +3T-\dfrac{\pi}{3} \right) = cos \left( 3x-\dfrac{\pi}{3} \right) \\ cos \left( 3x-\dfrac{\pi}{3} + 3T \right) = cos \left( 3x-\dfrac{\pi}{3} \right) \\ 3T=2\pi \Rightarrow \tt T=\dfrac{2\pi}{3} [/tex]
Punctul b)
Fie T perioada principală a funcției.
Știm că [tex] \sin(x+\pi)= - \sin x [/tex]
[tex] f(x+T)= f(x) \\ | sin (x+T) | = |sin x| \\ \Rightarrow \tt T= \pi [/tex]
Asta se datorează faptului că |sinx| poate lua doar valori pozitive, pentru sinx ia valori și pozitive și negative, astfel variațiile apar mai des pe grafic decât în cazul funcției obișnuite sinx. În plus, ea este simetrică față de axa Ox.
Fie T perioada principală a funcției.
[tex] \Rightarrow f(x+T)=f(x) \\ cos \left( 3(x+T) -\dfrac{\pi}{3} \right) = cos \left( 3x-\dfrac{\pi}{3} \right) \\ cos \left( 3x +3T-\dfrac{\pi}{3} \right) = cos \left( 3x-\dfrac{\pi}{3} \right) \\ cos \left( 3x-\dfrac{\pi}{3} + 3T \right) = cos \left( 3x-\dfrac{\pi}{3} \right) \\ 3T=2\pi \Rightarrow \tt T=\dfrac{2\pi}{3} [/tex]
Punctul b)
Fie T perioada principală a funcției.
Știm că [tex] \sin(x+\pi)= - \sin x [/tex]
[tex] f(x+T)= f(x) \\ | sin (x+T) | = |sin x| \\ \Rightarrow \tt T= \pi [/tex]
Asta se datorează faptului că |sinx| poate lua doar valori pozitive, pentru sinx ia valori și pozitive și negative, astfel variațiile apar mai des pe grafic decât în cazul funcției obișnuite sinx. În plus, ea este simetrică față de axa Ox.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.