Răspuns :
Răspuns:
[tex](a)\boldsymbol{ \red{6}}, \ (b) \boldsymbol{ \red{10}}, \ (c) \boldsymbol{ \red{201}}, \ (d) \boldsymbol{ \red{319}}[/tex]
Explicație pas cu pas:
a) x, știind că xy + xz = 18 și y + z = 3
Dăm factor comun:
x · (y + z) = 18
Acum înlocuim cu valoarea cunoscută y + z = 3
x · 3 = 18
x = 18 : 3
⇒ x = 6
b) a - b + 3, știind că ax - bx + 7 = 21 și x = 2
Înlocuim x = 2
2a - 2b + 7 = 21
Trebuie să calculăm a - b + 3. Dublăm 2a - 2b + 6
Atunci scriem:
2a - 2b + 6 + 1 = 21
2(a - b + 3) = 21 - 1
2(a - b + 3) = 20
a - b + 3 = 20 : 2
⇒ a - b + 3 = 10
c) x + 23 + y + 5, știind că y + x = 173
Adunăm în ambii membri 23 + 5
y + x + 23 + 5 = 173 + 23 + 5
Adunarea este comutativă
⇒ x + 23 + y + 5 = 201
d) 17 + y + 24 + x, știind că x + 4 + y = 282
Din x + 4 + y = 282 ⇒ x + y = 278
Acum adunăm 17 + 24 în ambii membri
x + y + 17 + 24 = 278 + 17 + 24
⇒ 17 + y + 24 + x = 319
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.