Răspuns :
Răspuns:
[tex](a)\boldsymbol{ \red{-23}}, (b)\boldsymbol{ \red{11}}[/tex]
Explicație pas cu pas:
a) [(-3)⁷]² : (-3)¹¹ + (-2)×(-2)²×(-2)³÷(-2)⁴ =
= (-3)⁷ˣ² : (-3)¹¹ + (-2)¹⁺²⁺³÷(-2)⁴
= (-3)¹⁴ : (-3)¹¹ + (-2)⁶÷(-2)⁴
= (-3)¹⁴⁻¹¹ + (-2)⁶⁻⁴
= (-3)³ + (-2)²
= -27 + 4
= -23
b) = (-10) : (-5) + (-16) + 5²
= 2 - 16 + 25
= 27 - 16
= 11
Răspuns:
- a) -23
- b) 11
Explicație pas cu pas:
- Pentru a efectua următoarele operații vom respecta ordinea efectuării operațiilor, regula semnelor la înmulțire și împărțire și regulile de calcul cu puteri.
- Regula semnelor: + înmulțit/împărțit += +
+ înmulțit/împărțit -= -
- înmulțit/împărțit += -
- înmulțit/împărțit -= +
- Ordinea efectuării operațiilor: Întâi efectuăm puterile, după efectuăm înmulțirile și împărțirile și în final efectuăm adunările și scăderile.
- Regulile de calcul cu puteri:
[tex] {a}^{m} \times {a}^{n} = {a}^{m + n} \\ {a}^{m} \div {a}^{n} = {a}^{m - n} \\ ( {a}^{m} ) {}^{n} = {a}^{m \times n} [/tex]
Acum hai să trecem la rezolvare:
a) [(-3)⁷]²:(-3)¹¹+(-2)×(-2)²×(-2)³:(-2)⁴=
(-3)¹⁴:(-3)¹¹+(-2)⁶:(-2)⁴=
(-3)³+(-2)²=
-27+4= -23
b) 100:(-10):(-5)+4×(-4)+(-5)²=
-10:(-5)-16+25=
2-16+25=
-14+25=11
Succes!
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.