Răspuns :
Răspuns:
IT
Home /Stiință&Tehnică /Top 10 invenţii care au schimbat istoria omenirii, de la roată la internet
FLUXUL AGERPRES
17:58Grecia introduce cote obligatorii de muzică grecească în locurile publice şi în filme
17:58Ghidul privind finanţarea investiţiilor destinate producţiei de compost pe bază de gunoi de grajd, lansat în dezbatere publică
17:55Ţinute purtate de prinţesa Diana, expuse la Hong Kong înainte de a fi scoase la licitaţie
17:54Ministrul german de Finanţe respinge propunerea Braziliei de impozitare a bogaţilor
17:51Ciclism: Britanicul Simon Carr (EF Education) a câştigat etapa a 4-a a Turului Alpilor
17:50România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei (Infografic)
17:50EPG şi WWF-România au lansat un proiect destinat zonelor pretabile accelerării energiei eoliene şi solare în trei ţări
17:50Ciolacu: Modernizarea Aeroportului Otopeni - printre obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu Emiratele Arabe Unite
17:48Evoluţii financiar-bancare şi bursiere
17:47Timiş: Cristian Moş, fondator al USR, anunţă că va candida ca independent pentru funcţia de primar al Timişoarei
Vezi mai mult
Vezi mai putin
CELE MAI CITITE DIN STIINTATEHNICA
acum 7 ore
Fosile ale unei reptile marine gigantice, descoperite de o fetiţă de 11 ani şi de tatăl ei în Marea Britanie
acum 3 luni
Inteligenţă artificială şi sănătate, o combinaţie câştigatoare... sau nu, avertizează OMS
acum o lună
Sute de site-uri se bazează pe inteligenţa artificială pentru a genera informaţii, uneori false cu bună ştiinţă
acum 5 ani
DaVinci500/ Un sculptor foarte talentat, dar fără lucrări finalizate
acum 5 ani
Manuscrisul ''Voynich'' a fost descifrat; textul a fost scris într-o limbă ''dispărută'', din care a evoluat româna
acum 6 luni
Odată cu încălzirea climei globale, insectele devin mai rezistente şi trăiesc toamna mai mult
acum 3 zile
NASA a confirmat că obiectul care a străpuns acoperişul unei case din Florida provenea de pe ISS
acum 2 zile
Un studiu genetic dezvăluie originile preistorice etiopiene ale cafelei arabica
acum 8 ore
Oamenii de ştiinţă avertizează asupra riscurilor asociate cu ''neurotehnologiile''
Top 10 invenţii care au schimbat istoria omenirii, de la roată la internet
2016-03-28 10:23:18
3391 afisări
buton pause
Modifică dimensiunea fontului:
Play
Washington, 28 mar /Agerpres/ - Fără îndoială că Homo sapiens este o specie ingenioasă. Deşi ne aflăm pe planetă de un timp relativ scurt (primii Homo sapiens moderni au apărut în urmă cu aproximativ 200.000 de ani), prin comparaţie cu vârsta estimată la 4,53 miliarde de ani a Pământului, oamenii şi-au asigurat supravieţuirea ca specie prin creativitate, de la primele unelte din piatră cioplită până la internet şi la colonizarea spaţiului extraterestru. Live Science prezintă un top 10 al invenţiilor care au revoluţionat dezvoltarea societăţii umane din negurile istoriei şi până în prezent.
Roata
Înainte de invenţia roţii, la jumătatea mileniului patru înainte de Hristos, progresul omenirii şi calitatea vieţii erau sever limitate de greutatea lucrurilor care puteau fi transportate şi de distanţa pe care acestea puteau fi cărate. Conform istoricilor şi antropologilor, cea mai dificilă parte nu a fost invenţia roţii în sine, ci conectarea acestora la o platformă pe care puteau fi transportate obiecte foarte grele.
"Ideea de geniu a fost conceptul de roată şi osie", a comentat antropologul David Anthony, profesor la Hartwick College. În sine, acest angrenaj roată-osie, vechi de 3.500 de ani şi care nu s-a schimbat în mod substanţial până în prezent, era foarte greu de obţinut. Spre exemplu găurile din centrul roţilor şi de la capetele osiei trebuiau să fie perfect rotunde şi extraordinar de bine finisate. Dimensiunea osiei a fost de asemenea de importanţă critică, la fel cum era şi modul în care intra în gaura din roată - osia nu trebuia să intre prea fix în această gaură dar nici să aibă diametrul mult prea mic faţă de cel al găurii din roată.
Eforturile geniilor inginereşti de acum 3.500 de ani au fost însă răsplătite pe deplin. Căruţele au facilitat dezvoltarea agriculturii şi a schimburilor comerciale făcând posibil transportul produselor înspre şi dinspre pieţe. De asemenea, folosirea căruţelor a facilitat mobilitatea populaţiei. De la invenţia lor şi până în prezent roţile au rămas parte integrantă a stilului nostru de viaţă, fiind prezente în numeroase obiecte, de la ceasuri şi până la automobile, aparate de zbor sau în alcătuirea turbinelor.
Cuiul
Cuiul poate fi considerat, pe drept cuvânt, o invenţie aflată la baza societăţii. Fără el întreaga civilizaţie umană s-ar prăbuşi. Această invenţie extraordinar de importantă datează de peste 2000 de ani, din perioada Romei Antice şi a devenit posibilă odată cu dezvoltarea metalurgiei care a permis turnarea metalului în tipare. Înainte de inventarea cuiului structurile din lemn erau construite prin îmbinarea geometrică a părţilor, un proces mult mai laborios care necesita foarte mult timp şi atenţie din partea constructorilor. Până la sfârşitul secolului XVIII şi începutul secolului XIX cuiele erau produse manual de fierari. Procesul de producţie implica încălzirea până la incandescenţă a unei bare de fier şi apoi lovirea ei cu ciocanul pentru a obţine un vârf ascuţit, conform cercetătorilor de la Universitatea din Vermont. Abia la începutul secolului XIX au apărut primele maşini de făcut cuie. Tehnologia pentru producerea cuielor a avansat, iar după ce Henry Bessemer a patentat o modalitate de a produce în masă oţel din fier, cuiele din fier au trecut în uitare. Astfel, dacă în 1886 doar aproximativ 10% dintre cuiele din SUA erau produse din sârmă subţire de oţel, până în 1913 procentul cuielor obţinute din sârmă de oţel a crescut la 90%.
Din aceeaşi categorie face parte şi şurubul, despre care se crede că a fost inventat de învăţatul elen Arhimede în secolul III î.Hr.
Busola
Civilizaţia chineză a inventat prima busolă cândva între secolele IX şi XI. Aceasta este construită dintr-un minereu de fier magnetizat în mod natural, ale cărui proprietăţi de atracţie erau deja studiate de secole. La puţin timp după aceea tehnologia a ajuns la civilizaţiile europeană şi arabă. Busola a făcut posibilă, mai târziu, epoca marilor descoperiri geografice şi a intensificat schimburile comerciale între diferite culturi, permiţându-le marinarilor să navigheze în siguranţă în largul mărilor şi oceanelor, departe de rutele maritime obişnuite care urmăreau linia ţărmului.
Tiparul
Germanul Johannes Gutenberg a inventat tiparul în jurul anului 1440. O etapă esenţială în apariţia şi impunerea tiparului a fost matriţa de mână, o nouă modalitate de a imprima litere ce erau confecţionate din metal şi acoperite cu cerneală. Deşi alţii înaintea sa, printre care inventatori din China şi Coreea, au creat astfel de matriţe metalice, Gutenberg a fost primul care a conceput un proces mecanizat de transfer a cernelii (pe care o obţinea din ulei de in amestecat cu funingine) de pe matriţă pe hârtie.
Apariţia tiparului a dus la o creştere exponenţială a vitezei cu care erau tipărite şi copiate cărţi, reprezentând zorii unei revoluţii a diseminării cunoaşterii care a culminat în prezent cu internetul. Doar în Europa Occidentală au fost tipărite peste 20 de milioane de volume de la invenţia tiparului şi până în 1500.
Printre altele, tiparul a fost determinant pentru alfabetizare şi a popularizat Biblia, deschizând dogmele creştine la interpretări, aşa cum sunt cele formulate de Martin Luther care se află la baza Reformei Protestante.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Biologie. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.