👤

ale -am erea la sfârşitul naraţiuni pent nui obiect; întâmplărilor relatate, prin descri- a pune în evidenţă semnificația deznodământului. Spre deosebire de narațiune, în care timpul predominant al verbelor este perfectul compus sau perfectul simplu, în descriere se Descrierea e foloseşte imperfectul sau prezentul. a inserată într-un text narativ la persoana a III-a poate fi realizată de narator sau de un personaj. Aplicații Scrie o narațiune la persoana a III-a în care să continui textul de mai jos, ce reprezintă începutul povestirii Super! Sunt un gândac! de Ciprian Măceşaru, integrând două secvențe descriptive în cuprinsul textului tău . „Într-o dimineață, când Andrei se trezi în patul preschimbat într-o gânganie uriaşă. Își privi uimit lui, după o noapte de vise zbuciumate, se pomeni abdomenul cafeniu şi cele trei perechi de picioare ce-i tremurau înaintea ochilor, apoi spuse încântat: - Suuuperrr! Se răsuci cu mare greutate, coborî din pat și o zbughi afară din cameră, alergând stângaci pe noile sale picioare şi strigând plin de entuziasm: - Mamăăă! Tatăǎǎ! Cuprins de nerăbdare, dărâmă o vază cu flori, iar pi- sica Măriuca, speriindu-se de el, dădu panicată din lăbuțe, alunecând pe parchet. Zbârlindu-se toată, de parcă ar fi fost electrocutată, sări pe fereastra des- chisă, în curtea plină cu flori. Când Andrei intră în bucătărie, lovindu-şi antenele de pragul de sus, doamna Stănescu tocmai pregătea micul-dejun." În elaborarea compunerii tale, ține cont de următoarele aspecte: a Păstrează situația inițială propusă de text şi personajele. b Identifică 2-3 urmări posibile ale întâmplării şi alege-o pe cea care este mai potrivită cu intenția ta. c Concepe un deznodământ care să ofere soluția problemei ivite la început. d Stabileşte locul celor două secvențe descriptive în narațiu- nea ta. Folosește enumerații , epitete, comparații. e În narațiune, păstrează timpul verbal din textul original; în​

Răspuns :

Răspuns:

Într-o dimineață, când Andrei se trezi în patul său obișnuit, nu-și putea crede ochilor. Patul lui obișnuit fusese preschimbat într-o gânganie uriașă. Își privi uimit abdomenul cafeniu și cele trei perechi de picioare ce-i tremurau înaintea ochilor, după o noapte de vise zbuciumate, apoi spuse încântat:

- Suuuperrr!

Se răsuci cu mare greutate, coborî din pat și o zbughi afară din cameră, alergând stângaci pe noile sale picioare și strigând plin de entuziasm:

- Mamăăă! Tatăǎǎ!

Cuprins de nerăbdare, dărâmă o vază cu flori, iar pisica Măriuca, speriindu-se de el, dădu panicată din lăbuțe, alunecând pe parchet. Zbârlindu-se toată, de parcă ar fi fost electrocutată, sări pe fereastra deschisă, în curtea plină cu flori.

Când Andrei intră în bucătărie, lovindu-și antenele de pragul de sus, doamna Stănescu tocmai pregătea micul-dejun. Mirosul de ouă prăjite și cafea proaspătă îi făcu stomacul să-i trosnească de foame.

Șocat de transformarea sa, Andrei se strădui să-și păstreze calmul. Cu fiecare mișcare, se simțea tot mai straniu și mai ciudat în propriul său corp. În sinea sa, își dorea să revină la normalitate cât mai repede posibil.

Din fericire, odată ce mama lui îl văzu, nu tresări de spaimă sau de dezgust, ci îi zâmbi încurajator.

- Ești bine, dragul meu? întrebă ea cu grijă.

Andrei își dădu seama că, în ciuda aparențelor, familia lui îl accepta așa cum era. În cele din urmă, își găsi alinarea în brațele calde ale mamei sale, știind că într-o lume în care totul se schimbase, dragostea și sprijinul celor dragi rămâneau constante.

Explicație: