👤

em Într-o poezie a lui Anton Pann, Nastratin Hogea este prezentat astfel: „Nastratin era un hogea (dasci sau învăţător)/Care a rămas de basmu până astăzi tuturor,/Pentru că era din fire cam p-o ureche, nazdravan/ Nu-l găseşti însă în faptă să fi fost vreun viclean." Se potriveşte portretul făcut de scriitorul român lui Nastratin cu imaginea acestuia din textul de mai sus? Dar cu miniatura otomană reprodusă? Crezi că surprind trăsăturile esențiale ale personajului?​

Răspuns :

Portretul lui Nastratin Hogea prezentat de Anton Pann în poezia respectivă este unul care îl prezintă pe acesta ca fiind un hogea (dascăl sau învățător) care rămâne în memoria tuturor datorită faptului că era cam „p-o ureche" și un pic nazdrăvan, dar în același timp nu este un viclean.

Textul nu oferă o descriere fizică detaliată a lui Nastratin Hogea, ci se concentrează mai mult pe trăsăturile sale de caracter și pe reputația sa în comunitate.

Miniatura otomană reprodusă, dacă există, ar putea surprinde anumite aspecte ale aspectului lui Nastratin Hogea și poate oferi o imagine vizuală a acestuia. Cu toate acestea, este important să reținem că Nastratin Hogea este un personaj fictiv și fiecare reprezentare a sa poate varia în funcție de perspectiva artistului sau a scriitorului.

Astfel, în ansamblu, portretul făcut de Anton Pann și miniatura otomană reprodusă pot oferi indicii despre trăsăturile esențiale ale lui Nastratin Hogea, dar este posibil să existe variații în modul în care este perceput și reprezentat acest personaj de către diferiți creatori.