👤

2. Rezolvă situațiile-problemă.
a) O busolă permite unui navigator să cunoască exact poziţia sa geografică? Argumentează .
b) Ți se oferă o bară metalică, neștiind dacă aceasta este sau nu magnetizată, şi un fir de aţă. Cum vei proceda pentru a stabili dacă bara este magnetizată?
c) Un băiat are 2 magneţi identici, în formă de bară. El a putut ridica 50 g de cuie de fier, folosind un magnet. Copilul afirmă că n-a putut ridica nici măcar un cui, utilizând ambii magneți. Oare este posibil?​


Răspuns :

Răspuns:

a) O busolă nu oferă în mod direct poziția geografică exactă a navigatorului. În schimb, ea indică direcția nordului magnetic și poate fi folosită în combinație cu alte instrumente sau tehnici pentru a determina poziția exactă, cum ar fi hărțile și calculul coordonatelor.

b) Pentru a determina dacă bara metalică este magnetizată, poți folosi firul de aţă. Dacă atașezi firul de aţă de bara metalică și observi că firul începe să se miște sau să oscileze în mod constant, atunci acesta indică prezența unui câmp magnetic și deci faptul că bara este magnetizată.

c) Este posibil ca băiatul să nu poată ridica nici măcar un cui folosind ambii magneți identici dacă aceștia sunt poziționați în așa fel încât să se anuleze reciproc câmpurile magnetice sau să se atragă în moduri care nu favorizează ridicarea cuiului. Astfel, chiar și cu două magneți identici, rezultatul poate fi diferit în funcție de modul în care sunt plasați și orientați.