👤

Citiți, cu atenţie, sursele de mai jos:

A. Intre 1 iunie - 18 iulie 1942 au fost evacuate în Basarabia 81 de sălaşe cu 5842 membri (61% din totalul care trebuia evacuat), din Basarabia fiind evacuate în Transnistria 54 de sălase cu 5027 membri (53% din totalul care trebuia evacuat în Transnistria). Au fost deportati între 25000 şi 35000 de romi, şi anume, toți nomazii, precum și o parte dintre romii stabili. Chiar şi soldaţii romi care în viața civilă erau nomazi au fost scoși din armată şi trimişi în Transnistria. Aceştia au fost aşezați în hotarul sau în vatra unor sate situate pe malul Bugului, tinând de județele Golta, Oceakov, Balta şi Berezovka."

(Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului în România, Raport final)

B. ,Măsura deportării a vizat persoanele considerate periculoase pentru siguranța cetătenilor şi ordinea în stat. O mutare a populației de asemenea dimensiune nu putea avea loc fără multiple greutăți şi greşeli din partea legiunilor de jandarmi în primul rând. Au fost deportați şi romi stabili, buni meseriaşi, care nu avuseseră vreodată probleme cu poliția. Există numeroase cereri din partea lor şi din partea satelor de care aparțineau pentru a fi scoşi de pe listele celor care urmau a fi deportați, sau, în cazul în care deportarea avuseseră loc, pentru a fi aduşi înapoi. Mulți soldați reîntorşi de pe front și-au găsit părinții, soțiile și copiii deportați în Transnistria şi au cerut reîntoarcerea lor acolo.

Unii romi au fost cazați în bordeie de pământ, iar alții în case. Nu le-au fost asigurate conditii minime de cazare şi de încălzire pe timpul iernii, într-o casă cu trei camere fiind îngrămădiți 20-25 oameni. Încetul cu încetul, gardurile, acoperişurile din lemn, tot ce putea să ardă a fost folosit pentru încălzire pe timpul iernii, astfel că în primăvară satele erau de nerecunoscut. Bolile au lovit crunt oamenii, făcând victime numeroase, atât în rândul romilor deportați, cât şi printre jandarmii care trebuiau să-i păzească. Datorită acestor condiții de trai extreme, în Transnistria au murit de foame, boli şi mizerie o mare parte din romi deportati." (Radu Ioanid, Holocaustul în România)

Pornind de la aceste surse, răspundeți următoarelor cerinte:

1. Precizaţi secolul la care se referă sursa A.

2. Numiti spaţiul istoric la care se referă sursa B. 3. Scrieti două informaţii aflate în relație cauză-efect, selectate din sursa B.

4. Identificați, pe baza sursei A, județele în care au fost aşezați romi în Transnistria. 5. Formulați, pe baza sursei B, un punct de vedere referitor la acţiunile de evacuare a romilor.

în Transnistria, susținându-l cu două informaţii din sursă.

6. Mentionați, pe baza sursei A, numărul de romi evacuati în Transnistria.

7. Prezentați Holocaustul românesc asupra romilor şi menționați două consecințe ale acestei actiuni.


Răspuns :

Răspuns:

1. Sursa A se referă la secolul al XX-lea.

2. Sursa B se referă la Transnistria.

3. Informații aflate în relație cauză-efect din sursa B:

- Deportarea romilor stabili în Transnistria a dus la condiții extreme de trai, lipsă de hrană și încălzire, care au dus la numeroase decese.

- Jandarmii care trebuiau să păzească romii deportați au fost afectați de bolile şi condițiile precare din Transnistria.

4. Pe baza sursei A, județele în care au fost așezați romii în Transnistria sunt Golta, Oceakov, Balta și Berezovka.

5. Un punct de vedere referitor la acțiunile de evacuare a romilor ar putea fi că aceste acțiuni au fost inumane și au dus la suferințe extreme pentru aceștia. Condițiile de viață din Transnistria au fost precare și au dus la decese în rândul romilor deportați.

6. Conform sursei A, au fost evacuați în Transnistria 5027 de romi.

7. Holocaustul românesc asupra romilor a avut consecințe tragice, printre care se numără pierderea unui număr mare de vieți din cauza condițiilor extreme din Transnistria și distrugerea satelelor din acea regiune utilizate pentru încălzirea locuitorilor. De asemenea, această acțiune a afectat și jandarmii implicați în paza romilor, care au suferit de asemenea de pe urma condițiilor precare din acea perioadă.

Vă mulțumim că ați ales să vizitați platforma noastră dedicată Istorie. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de sprijin, nu ezitați să ne contactați. Vă așteptăm cu drag și data viitoare! Nu uitați să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid.


Wix Learning: Alte intrebari