👤

SUBIECTUL IA-ITEMUL 8 2. Crezi că este important să ai curajul de a spune adevărul pentru a obține dreptatea? Motivează-ți răspunsul, în 50-100 de cuvinte, valorificând textul următor. " -Ce pofteşti dumneata, omule? -Iaca aşa ş-aşa, - eu sunt comisul Ioniță, răzăş de la Drăgăneşti, ş-am venit la Vodă, însetat după dreptate ca cerbul după apa de izvor. --Prea bine, a răspuns ofiţerul cel tânăr. Vodă îţi poate asculta chiar acuma plângerea. Lasă ici pălăria şi intră pe uşa asta mititică. Dincolo, în odaia cea mare, ai să găseşti pe Vodă ş-ai să-i spui lui ce te doare. Atuncea mi-a năvălit sângele în ochi şi mi s-au împăienjenit vederile. Dar am strâns din măsele şi mi-am ţinut firea. Şi deschizând ofițerul uşa cea mititică, am intrat într-o lumină mare, şi, cum eram cu grumazul plecat, am zărit botforii de marochin ai lui Vodă ş-am căzut în genunchi. Şi mă gândeam că la domn nou și tânăr trebuie să găsesc eu milă pentru supărările mele. -Măria ta, am strigat eu cu îndrăzneală, am venit să-mi faci dreptate! Vodă mi-a răspuns: -Scoală-te. Auzind glasul, am ridicat ca-ntr-un fulger privirea, ş-am cunoscut pe boierul de la han. Pe loc am înţeles că trebuie să închid ochii şi să fiu înfricoşat. Mi-am plecat mai adânc fruntea, am întins mâna, am apucat poala hainei ş-am dus-o la buze. -Scoală-te! a zis iar Vodă, - şi arată-ți îndreptările. Când m-am ridicat în picioare, am băgat de samă că ochii boierului meu se încreţeau a râs ca şi la han, când primise oala cu must roş din mâinile suflecate ale Ancuţei. Scot cu îndrăzneală hârtiile din taşca de piele şi i le întind, şi încep a-i spune. Şi-i spun eu despre toate valurile câte m-au bântuit, despre tot veninul cât l-am adunat în inima mea, şi cât l-am moştenit de la morţii mei. Şi citind Vodă hârtiile şi plecându-şi de aproape ochii pe peceţile de ceară, s-a înseninat ş-a grăit cam pe nas: -Bine, răzăşule, am să-ţi fac dreptate. Are să meargă cu tine un om al meu cu poruncă tare, să facă rânduială la Drăgăneşti. Eu, când am auzit, am dat iar în genunchi şi Vodă iar mi-a poruncit să mă scol. Apoi, cu ochii subţiaţi a zâmbet, m-a bătut pe umǎr: -Ei, dar dacă nu-ţi făceam dreptate, cum rămânea? --Dă, măria ta, răspund eu râzând, cum să rămâie? Eu vorba nu mi-o iau înapoi. lapa-i peste drum! Ş-atâta haz a făcut Vodă Mihai pentru răspunsul meu, că m-a bătut iar pe umăr şi şi-a adus aminte şi de oala cu vin roş pe care i-am plătit-o patru parale - şi râzând, a poruncit să vie slujbaşul care să meargă cu mine; şi sub ochii lui, pe loc, s-a scris poruncă tare, - şi când am încălecat de la han de lângă Lozonschi ş-am purces înapoi, el se uita zâmbind de la fereastra deschisă şi-şi mângâia barba...". (lapa lui Vodă de Mihail Sadoveanu)​

Răspuns :

În textul "Lapa lui Vodă" de Mihail Sadoveanu, omul, însetat de dreptate, este inspirat de curajul de a spune adevărul în fața Voievodului pentru a-și obține drepturile. Chiar dacă este intimidat și încurajat să se ridice de mai multe ori, răzășul își păstrează îndrăzneala și își expune nedreptățile. Vodă, impresionat de hotărârea și claritatea plângerii, recunoaște dreptatea și promite să corecteze situația. Adevărul în această poveste nu numai că aduce dreptate, dar este salutat și apreciat cu haz, arătând importanța curajului de a spune adevărul pentru a restabili justiția.

Răspuns:

Cred că este important să spui adevărul pentru a obține dreptatea.

Un argument este că oamenii privesc pozitiv un om care spune adevărul și îl văd ca pe un om integru. Odată ce oamenii văd integritate, au înclinația să îi dea dreptate acelui om.

Un exemplu se regăsește in textul dat. Dupa ce Vodă vede îndrăzneala lui Ioniță de a spune adevărul, fără a-și înghiți vorba, îi scrie o porunca chiar în fața sa: ,,și sub ochii lui, pe loc, s-a scris o poruncă tare".

Explicație:

Aici trebuie să formulezi o opinie. Trebuie, din păcate, sa fie de acord cu textul, altfel nu ai punctaj. După ce îți spui opinia, formulezi un argument, care trebuie sa poate fi susținut cu o secvență din text.

Doamne ajută!