👤

Figuri legendare de voievozi, domnitori și conducători locali în opere literare și istorice: Gelu,Dragos
In Evul Mediu, românii au întemeiat patru state (ţări). In acest proces indelungat de formare, s-au remarcat conducători iscusit ievozi şi domnitori. Legendele, dar şi operele literare şi istorice le păstrat numele şi faptele de vitejie pentru a le transmite urmaşilor.
In Transilvania, în secolul al IX-lea, românii aveau in fruntea lor voievozi precum Gelu, Glad şi Menumorut. Maghiarii, auzind de bogăția acestor teritorii, au dorit să le cucerească, aşa cum ne spune Cronicarul Anonim in opera sa, Faptele ungurilor. Gelu, ducele românilor, s-a luptat cu armatele lui Tuhutum, dar, in ciuda vi- tejiei de care a dat dovadă, a fost învins. Ostaşii lui Gelu, arcaşi pricepuți, au cauzat pierderi uriaşe în rândurile armatei maghiare. A incercat să se refugieze în cetatea sa din zona Someşu dar a fost ucis in timpul retragerii. Voievodatele româneşti din secolele IX-XI constituie prima etapă a formării voievodatului Transilvaniei.
Moldova, teritoriul de la est de Carpaţi, se afla într-un proces de organizare a ţării încă din secolul al X-lea. In tradiţia populară, Dragoş este considerat ,,descălecător de ţară, dătător de legi şi datini" (Mihai Eminescu), fiind reprezentantul primei etape de forma a statului independent Moldova. Surse istorice ne spun că în secolul al XIV-lea Dragoş era un voievod din Maramureş. El s-a remarcat în luptele pe care le-a dus împotriva tătarilor, a organizat pe Valea Moldovei o,marcă" ce se afla s stăpânire maghiară. Prin al doilea descălecat al voievodului Bogdan din Maramureș care a fost ajutat şi de boierimea moldoveană, s-au pus bazele sta lui independent Moldova. Voievodul a respins atacurile oştilor ghiare şi a organizat noul stat intr-o domnie independentă.
ăsta e textul.
2.Repovestește, în aproximativ 10 rânduri,
Legenda lui Dragoș-Vodă.
VRG AJUTAȚI-MĂ!!! MÂINE AM ISTORIA, DAU COROANA!!!​