👤

Se dă textul: Fişa de lucru nr. 2 Evaluare formativă Consider afirmația lui N. Iorga, conform căreia "Şcoala cea mai bună e aceea în care înveți înainte de toate a învăța" este îndreptățită, căci şcoala trebuie să furnizeze , înainte de toate, metode de învățare, nu cunoştinţe de-a gata, pe care memoria nu le poate găzdui la nesfârşit. Mai întâi, trebuie spus că noţiunea de şcoală a fost mereu asociată cu cea de educație. De altfel, sensul etimologic însuşi al cuvântului se poate constitui în argument care să susțină afirmația gânditorului, căci în limba latină educatio însemna formare a spiritului , creştere spirituală, iar acest sens încă se menţine. Desigur că şcoala trebuie să devină tot mai dinamică şi să răspundă ritmului alert al dezvoltării societății. De aceea, ea trebuie să-l formeze pe elev în aşa fel încât el să-şi canalizeze atenţia totdeauna spre ceea ce este esențial pentru cariera pe care vrea s-o urmeze. Apoi, nimeni nu poate nega importanța școlii în formarea omului, întrucât acesta este o ființă rațională pe care o caracterizează capacitatea de a învăța. Cu certitudine arma imbatabilă a omului este gândirea şi cred că, în afara, şcolii aceasta este insuficient stimulată. Prin urmare, conservatoare sau liberală, școala nu trebuie niciodată să abdice de la rolul ei suprem, acela de a forma spiritul uman. Pentru aceasta, orice elev trebuie, fireşte , să învețe mai întâi a învăța. 1. Citește textul de mai sus şi menţionează tema acestuia. Seme tutulus batu xodo si invatature 2. Identifică părțile componente ale textului argumentativ. 3. Care este scopul redactării acestui text?​

Răspuns :

Răspuns:

1. Tema textului este despre importanța și rolul școlii în formarea și educația indivizilor, subliniind necesitatea unei învățături dinamice și orientate spre dezvoltarea personală și profesională.

2. Părțile componente ale textului argumentativ sunt:

- Introducerea, în care se prezintă afirmația lui N. Iorga și se argumentează importanța învățării înainte de toate a învăța.

- Dezvoltarea, care discută asociația dintre școală și educație, subliniind evoluția și necesitatea adaptării școlii la ritmul societății, precum și importanța formării individului pentru cariera sa viitoare.

- Concluzia, care reiterează rolul suprem al școlii în formarea spiritului uman și necesitatea ca fiecare elev să învețe mai întâi a învăța.

3. Scopul redactării acestui text este de a argumenta importanța și rolul esențial al școlii în formarea indivizilor, subliniind necesitatea unei învățături dinamice și orientate spre dezvoltarea personală și profesională, conform afirmației lui N. Iorga.