👤

Arătați că
cosx • cos2x • cos4x • ... • cos2^n x = [sin2^(n+1)•x]/2^(n+1)•sinx​


Arătați Că Cosx Cos2x Cos4x Cos2n X Sin2n1x2n1sinx class=

Răspuns :

Răspuns:

Vom utiliza formula pentru suma produselor într-o progresie geometrică pentru a demonstra această egalitate.

Presupunem că \( S = \cos x \cdot \cos 2x \cdot \cos 4x \cdot \ldots \cdot \cos 2^n x \).

Atunci, \( \sin 2x = 2 \cos x \sin x \) și \( \sin 4x = 2 \cos 2x \sin 2x = 4 \cos x \cos 2x \sin x \).

Continuând, \( \sin 8x = 2 \cos 4x \sin 4x = 8 \cos x \cos 2x \cos 4x \sin x \), și așa mai departe.

\( \sin 2^{k+1} x = 2^{k+1} \cos x \cos 2x \cos 4x \ldots \cos 2^k x \sin x \).

Astfel, \( S = \frac{\sin 2x}{2 \sin x} \cdot \frac{\sin 4x}{4 \sin x} \cdot \frac{\sin 8x}{8 \sin x} \cdot \ldots \cdot \frac{\sin 2^{n+1} x}{2^{n+1} \sin x} \).

Observăm că toți termenii de mai sus, cu excepția primului și ultimului, se simplifică:

=> \( S = \frac{\sin 2^{n+1} x}{2^{n+1} \sin x} \).

=>Am demonstrat că \( S = \frac{\sin 2^{n+1} x}{2^{n+1} \sin x} \), ceea ce reprezintă egalitatea pe care trebuia să o demonstrăm.

Explicatie pas cu pas:

Vom începe cu ecuația pe care trebuie să o demonstrăm:

\[ \cos x \cdot \cos 2x \cdot \cos 4x \cdot \ldots \cdot \cos 2^n x = \frac{\sin 2^{n+1} x}{2^{n+1} \sin x} \]

Pasul 1: Folosim formula pentru sin2x pentru a obține expresiile pentru sin4x, sin8x etc.:

\[ \sin 2x = 2 \cos x \sin x \]

\[ \sin 4x = 2 \cos 2x \sin 2x = 4 \cos x \cos 2x \sin x \]

\[ \sin 8x = 2 \cos 4x \sin 4x = 8 \cos x \cos 2x \cos 4x \sin x \]

și continuăm această procedură pentru fiecare termen înmulțit cu \(\cos\).

Pasul 2: Obținem o formulă generală pentru sin2^(k+1)x:

\[ \sin 2^{k+1} x = 2^{k+1} \cos x \cos 2x \cos 4x \ldots \cos 2^k x \sin x \]

Pasul 3: Folosind aceste expresii, putem scrie ecuația noastră inițială astfel:

\[ S = \frac{\sin 2x}{2 \sin x} \cdot \frac{\sin 4x}{4 \sin x} \cdot \frac{\sin 8x}{8 \sin x} \cdot \ldots \cdot \frac{\sin 2^{n+1} x}{2^{n+1} \sin x} \]

Pasul 4: Observăm că majoritatea termenilor din numeratoare și din numitor se anulează reciproc, lăsându-ne cu:

\[ S = \frac{\sin 2^{n+1} x}{2^{n+1} \sin x} \]

Aceasta reprezintă egalitatea pe care trebuia să o demonstrăm.

SPER CA TE-AM AJUTAT!